Венецуела: опозиционни политици на съд заради опита за преврат

OFFNews 08 май 2019 в 15:50 1481 0

Протести - Венецуела

Снимка Интерфакс

Властите във Венецуела ще привлекат под отговорност 7 депутати, които миналата седмица подкрепиха неуспешния военен преврат, организиран от лидера на опозицията Хуан Гуайдо.

Решението е взето от Върховния съд, който поиска депутатите да бъдат лишени от имунитет, за да започне наказателно разследване срещу тях. Очаква се да им бъдат предявени обвинения в „държавна измяна, престъпен заговор, метеж, узурпация на пълномощията, призиви за метеж, неспазване на законите и разпалване на омраза“.

По-рано стана известно, че ще бъдат отнети депутатските имунитети на всички онези представители на законодателната власт, които са участвали в опита за преврат.

На 30 април венецуелската опозиция разпространи в социалните мрежи видео, записано на авиобаза „Карлота“, в което Гуайдо заявява, че многобройни военни го подкрепят. Скоро след това близо до авиобазата започнаха сблъсъци между подкрепящите президента Николас Мадуро военни и онези от тях, които са преминали на страната на опозицията.

На 1 май Гуайдо бе планирал старт на финалната фаза от т.нар. „Операция Свобода“, целта на която бе отстраняването от власт на президента Мадуро. Но опитът за преврат се провали. По-късно в интервю пред „The Washington Post“ Гуайдо призна, че при подготовката за военния преврат са били допуснати грешки, например, че е била надценена подкрепата на армията за опозицията. „Може би ние се нуждаем от още повече войници, от повече официални представители на режима, които биха искали да ни подкрепят и да застанат на страната на конституцията. Мисля, че пропускът ни е очевиден“, казва той пред американското издание.

Същевременно той отхвърля варианта за военна намеса на САЩ във вътрешните работи на Венецуела, но и не конкретизира какви форми на намеса биха били приемливи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови