Венецуела си почива във вторник, пак остана без ток

OFFNews
26 март 2019 в 13:43 | 1075 |3
Каракас, авария
Каракас, авария

Вторник във Венецуела е обявен за почивен ден, а причината е поредното мащабно изключване на електроснабдяването, съобщи министърът на информацията Хорхе Родригес.

„Цинични империи и техните местни лакеи са съпричастни в това престъпление“, така Родригес посочи виновниците за поредната авария. Заради липсата на ток венецуелското правителство разпореди спиране на производствените работи и учебните занятия на територията на цялата страна за 24 часа. През последното денонощие електроснабдяването бе изключвано два пъти. Първото се случи в понеделник през деня, после ситуацията се нормализира, но след два часа отново токът спря.

Според Родригес автоматичната трансформаторна станция на ВЕЦ „Симон Боливар“ е била подложена на хакерска атака, а тя осигурява електроенергията на цялата територия на страната, както и на бразилския щат Рорайма. В резултат от второто изключване на електроснабдяването за почти 90% от населението на Венецуела животът е спрял.

Местният тв канал NTN24 съобщи, че в нощта срещу вторник 88% от територията на страната е останала на тъмно. Към 22 ч. местно време от ток са били лишени столицата Каракас, Маракайбо, Баринас, Валенсия, както и щатите Лара, Арагуа, Фалкон, Мерида и частично Нуева Еспарта. Проблеми с електричеството се наблюдават в 20 щата.

По-рано този месец Венецуела пак пострада от масовото изключване на електроснабдяването и без светло остана почти цялата територия на страната. Тогава властите заявиха, че това е по вина на САЩ и на опозицията, която е организирала хакерската атака срещу ВЕЦ, която произвежда основната част от електричеството. А лидерът на опозицията Хуан Гуайдо на свой ред обяви, че изключването е по причина на некомпетентността на властите. Това му донесе разследване за „участие в саботаж, насочен срещу националната енергийна система“, водено от главната прокуратура.

Препоръчани материали
Hissarion

Рейтинг : 2671

27.03 2019 в 16:18 3
+ 0
- 0
От повече от година в Палестина има ток само по 4 часа дневно. 96% от водата е негодна за пиене. И валят бомби. Обаче американските издания не пишат за това, така че нашите преписвачи няма откъде да знаят.
Доктор Га

Рейтинг : -121

26.03 2019 в 14:28 2
+ 0
- 0
Сушата, кишата и... Гришата! Или "Кой ми ср@ в гащите 2".
БХМ

Рейтинг : 610

26.03 2019 в 14:21 1
+ 1
- 0
Русия да вземе заедно с военните да прати и IT, че да попречат на тия мръсни кравари да спират тока на трудовия венесуелски народ.