Венецуелски генерал се обяви в подкрепа на лидера на опозицията Хуан Гайдо (обновена)

OFFNews 02 февруари 2019 в 17:47 3896 0

Генерал от военновъздушните сили на Венецуела Франсиско Янес призна лидера на опозицията Хуан Гайдо за легитимен президент на страната и призова въоръжените сили да въстанат срещу Николас Мадуро, предаде Ройтерс.

"Граждани на Венецуела, 90% от въоръжените сили на Венецуела не са на страната на диктатора, те са с хората на Венецуела", заяви Янес във видео в Туитър. "Имайки предвид развитията от последните няколко часа, преходът към демокрация е неизбежен", допълни той. 

Командването на венецуелските въздушни сили също отговори в Туитър, като обвини Янес в държавна измяна. Той е първият действащ държавен генерал, който се обявява в подкрепа на Гайдо откакто той се самопровъзгласи за президент на 23 януари по време на огромен антиправителствен протест в столицата Каракас и обеща да организира свободни избори. 

В същото време застъпници на Гайдо организират протестни демонстрации в цялата страна, които се очаква да засилят натиска върху Мадуро да се оттегли от поста си и да свика избори за президент. Редица европейски държави дадоха на Мадуро срок до неделя да обяви избори преди да признаят Гайдо за легитимен президент. 

Огромни тълпи са се събрали в столицата Каракас, както и градовете Марасайбо, Валенсия и Пуерто Ордаз. И Мадуро, и Гайдо призоваха за подкрепа с постове в Туитър. Мадуро използва религиозна символика да спечели подкрепата на венецуелци и ги призова да са силни "в тези трудни времена". Гайдо от своя страна призова протестиращите да демонстрират благодарността си за международната подкрепа, използвайки хаштага #ElMundoEstáConVzla (Светът е с Венецуела).

Подкрепата на военните е ключова за Мадуро. Гайдо заяви, че е провел тайни срещи с военни, за да спечели тяхната подкрепа, предаде BBC. Това обаче ще е трудно, тъй като още с встъпването бившият президент на Венецуела Уго Чавес подсигурил силна подкрепа сред въоръжените сили за своите социалистически идеи, от която в момента се ползва Мадуро. 

В интервю пред китайския вестник "Саут Чайна морнинг пост" по-рано Гайдо още заяви, че иска "продуктивни и взаимно изгодни" взаимоотношения с Китай, като обяви готовност за преговори със страната "при първа възможност". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews