Венецуелският президент Николас Мадуро положи клетва за нов мандат

OFFNews 10 януари 2019 в 20:52 2117 0

Венецуелският президент Николас Мадуро положи клетва за втори шестгодишен мандат, който обаче е оспорван от опозицията и част от международната общност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Заклевам се, в името на венецуелския народ...,  заклевам се в живота си", каза Мадуро. Клетвата бе положена пред Върховния съд, а не пред парламента, който е под контрола на опозицията.

Много латиноамерикански страни и Европейският съюз не бяха представени на церемонията. Според Мадуро свои представители са изпратили общо 94 държави.

Сред чуждестранните лидери, които присъстваха на церемонията, бяха президентите на Куба Мигел Диас-Канел и на Боливия Ево Моралес, както и лидерът на грузинската сепаратистка област Южна Осетия Анатолий Бибилов.

Съединените щати не признават легитимността на Мадуро като президент на Венецуела, заяви съветникът на президента Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън.

Организацията на американските държави (ОАЕ) прие на извънредно заседание днес резолюция, в която обявява, че също не признава Мадуро за законен президент на Венецуела. Текстът бе одобрен с 19 гласа "за" при 6 "против", 8 въздържали се и една неприсъстваща страна.

Парагвай ще прекъсне дипломатическите си отношения с Венецуела и ще изтегли незабавно дипломатите си оттам, обяви президентът Марио Абдо, цитиран от Ройтерс. Той направи това броени минути след като венецуелският му колега положи клетва за нов мандат на поста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови