Версията на Анкара: Български медии са изопачили думите на Чавушоглу

OFFNews 02 април 2019 в 13:27 1547 0

"На приятелството ни не може да бъде навредено с подобни игри. Смятаме, че злонамерени кръгове се опитват чрез публикации в българските медии да наранят турско-българското приятелство." Това заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой.

Коментарът му е по повод скандала с изявлението на турския външен министър по повод закона за вероизповеданията в България, съобщи информационната агенция Ихляс хабер ажансъ.

Както OFFNews съобщи Чавушоглу, който също бе впрегнат в пропагандната кампания на партията на Ердоган за местните избори, заяви, че Анкара е оказала натиск на София да промени закона, който бил насочен срещу мюсюлманите у нас.

Премиерът Борисов поиска извинение от вицепрезидента на Турция, но не получи такова.

Подчертавайки, че Турция поддържа много близки и добри отношения с България, говорителят на турското външно министерство заявява:

"Сънародниците в България внасят специално допълнително значение на отношенията ни с България. Турция и България като две съседни, приятелски и съюзнически страни полагат грижи за ненамеса във вътрешните си работи. В същото време външните министри на двете страни осъществяват конструктивен и дружески диалог помежду си, провеждат консултации по много въпроси и това е напълно естествено. В този контекст наскоро нашият министър е споменал за разговор, който е провел преди време с българския външен министър във връзка с промените в приетия от българския парламент Закон за вероизповеданията и международните норми в това отношение, но думите му са били погрешно преведени и са изкоментирани по различен начин и изопачени в българските медии. Някои злонамерени среди се опитват по този начин да навредят на турско-българското приятелство".

Хами Аксой подчертава, че приятелството между Турция и България е поставено върху здрави основи и не може да му бъде навредено с подобни игри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови