Виетнам поръчал на Русия оръжия за над 1 млрд. долара

OFFNews 08 септември 2018 в 19:30 4681 0

Виетнам е поръчал в Русия оръжия и услуги по поддръжка на военна техника за над 1 милиард долара, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Информацията за военните поръчки от Хайной е на директора на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев.

"Портфолиото ни с поръчки надхвърля днес 1 милиард долара", заяви Шугаев след посещението на генералния секретар на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг в Русия. Подробности за сделките не бяха съобщени.

Русия и Виетнам развиват съвместна научно-техническа дейност, проучвайки въздействието на тропическия климат върху военната техника руско производство, обясни Шугаев пред журналисти.

Представителят на Москва припомни също за доставените на азиатската държава руски самолети Су-30МК2 и дизелово-електрически подводници от проект 636.1 "Варшавянка", както и миналогодишния договор за продажба на руски танкове Т-90С и Т-90СК, който се изпълнява "по график".

"Естествено отделяме голямо внимание на следпродажбеното обслужване, готови сме да съдействаме на завода за ремонт на авиационна техника във Виетнам“, уточни Шугаев.

Руската федерация от години е основен доставчик на оръжия и военна техника за Социалистическа република Виетнам. Армията на тази страна разполага с най-нови модели руски въоръжения - бойни самолети, кораби, стрелкови оръжия и специална техника. През последните години страните са подписали в тази сфера договори на обща стойност над 4.5 милиарда долара, сочат данни на ТАСС.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови