Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Високопоставен представител на севернокорейския режим заминава за САЩ

OFFNews 29 май 2018 в 12:02 2947 0

Снимка AFP

Високопоставен представител на севернокорейския режим ще отпътува за Ню Йорк през Пекин, съобщиха Ройтерс и БТА, позовавайки се на южнокорейската национална информационна агенция Йонхап.

Предполага се, че Ким Йон-чхол, бивш началник на севернокорейското разузнаване, който сега отговаря за отношенията с Юга, ще проведе разговори за подготвяне на среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп.

Ким Йон-чхол пристигна днес в китайската столица със севернокорейски пътнически самолет. Той има билет за полет на китайска авиокомпания от Пекин до Ню Йорк утре.

Първоначално е било предвидено Ким Йон-чхол да отпътува днес за Вашингтон. През деня обаче той ще има разговори на летището на Пекин с представители на китайските власти, каза източник на Йонхап, пожелал да запази анонимност.

Ким Йон-чхол е основен участник в преговорите между Северна и Южна Корея. Визитата му в САЩ може да е ключова за подготовката на евентуалната историческа среща на върха между Пхенян и Вашингтон.

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун трябваше да се срещнат на 12 юни в Сингапур. Тръмп отмени срещата, като посочи, че последното изявление на Ким Чен-ун било изпълнено с „огромен гняв и враждебност”. След това обаче американският президент изпрати сигнали, че срещата все пак може да се състои. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови