Властите на Ню Йорк решиха да махнат паметник на Рузвелт, Тръмп е против

OFFNews 22 юни 2020 в 20:23 4172 3

Снимка wikimedia

Бронзовият паметник на 26-ия президент на САЩ Теодор Рузвелт, който стои пред входа на Музея за естествена история в Ню Йорк от 1940 г. насам, ще бъде демонтиран.

На статуята Теодор Рузвелт е на кон, следван от вървящи пеша индианец и чернокож.

Решението за демонтажа е на ръководството на музея и е одобрено от градските власти на Ню Йорк, които притежават сградата и изложените в нея експонати.

Решението идва след години на критики срещу конкретния паметник и в момент, в който убийството на Джордж Флойд доведе до оживен дебат за расизма в САЩ.

Според граждански активисти паметникът символизира расовата дискриминация и колониалната експанзия.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви вчера, че подкрепя решението на музея, тъй като монументът изобразява чернокожите и коренните жители като подчинени.

Днес обаче президентът на САЩ Доналд Тръмп се противопостави на премахването на паметника на Рузвелт.

"Нелепо, не го правете", написа Тръмп в Туитър.

Директорката на Музея за естествена история в Ню Йорк Елън Фътър обясни, че премахването на паметника се налага заради неговата йерархична композиция и решението по никакъв начин не е насочено срещу личността на Теодор Рузвелт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9009

3

GR Angelov

23.06 2020 в 09:48

Има решение на проблема. Връзват в редица няколко коня до паметника- за черния, за индианеца, за мексиканеца и за някои други имащи претенции да не изглеждат в подчинено положение, а след това да прекръстят САЩ в Съединени Афроамериканоиндиански Щати.

20699

2

Новак

23.06 2020 в 04:32

Американците го удариха на комунизъм. Новина под тази статия - “Новият свръх бърз влак на Китай премина успешно тестове.” Кой с какво се занимава ?

3000

1

chicho iv

22.06 2020 в 21:38

Да издигнат на негово място паметник на някоя ''светла'' историческа личност като Робърт Мугабе, Иди Амин или Уини Мандела