Властта в Скопие отдава чест на Тодор Александров и Иван Михайлов

Юлиуш Висожински 23 декември 2014 в 19:45 7213 2

Паметна плоча на Тодор Александров до мястото, където е била родната му къща в Ново село

В Ново село Музеят на дейците на ВМРО от Щип и Щипско вече е отворен за посетители, съобщават от македонското министерство на културата.

Целогодишната експозиция е разположена в Андонската къща, изградена "в стар македонски стил", и показва документи, оръжие и предмети, както и восъчни фигури на Мише Развигоров, Дончо Щипянчето, Владислав Kовачев, Тодор Лазаров, Тодор Александров, Панчо Михайлов, Иван Михайлов, Гоце Делчев и Даме Груев. Делчев и Груев са били учители в Щип.

Музеят на дейците на ВМРО от периода 1893-1934 г. беше официално открит от македонския премиер Никола Груевски и министъра на културата Елизабета Канческа-Милевска. 

На откриването Груевски, който е и председател на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, заяви:

"Рядко има такива места като щипското Ново село, в което са родени и живяли толкова много известни революционери, войводи, комити и други дейци от илиндеския и постилинденския период. Всяко камъче в Ново село крие своя история"

Чрез този музей ние отдаваме почит към делото на македонските революционери и осъществяваме културно взаимодействие между нашето минало и настояще, между историята и съвременния живот, заяви министър Елизабета Канческа-Милевска, която също е кадър на ВМРО-ДПМНЕ.

На 31 август - деня на убийството на Тодор Александров, общинският комитет на ВМРО-ДПМНЕ в Щип организира панихида за революционера. Александров е роден в Ново село на 4 март 1881 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews