Вместо да посрещне държавния секретар Помпейо, Ким Чен Ун посетил... картофена нива

OFFNews 10 юли 2018 в 11:37 7047 1

Снимка KCNA

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун не се е срещнал с американския държавен секретар Марк Помпейо по време на посещението му в Пхенян, защото е бил зает да инспектира картофената реколта.

Поне така излиза от репортажи в местните медии, предава АФП.

Телевизионните емисии и пресата в Северна Корея обикновено следят подробно дейността на председателя, но в последните седем дни диктаторът отсъстваше от водещите новини, въпреки че по това време в страната бе Помпейо.

Мистерията бе разбулена във вторник, когато информационната агенция KCNA публикува цели четири репортажа за визита на лидера в една от провинциите на Северна Корея, до границата с Китай. Целта била той да се запознае отблизо със състоянието на реколтата на местните земеделци.

Ким Чен Ун посетил поле с картофи и инструктирал стопаните не само да отглеждат високодобивни култури, а и да садят разнообразни сортове с добри вкусови качества и да следят за качеството на храните, произвеждани от картофите.

Севернокорейската информационна агенция не споменава точните дати на визитата.

Помпейо, от своя страна, бе в Пхенян в петък и събота, за да води разговори по денуклеаризацията. Те бяха започнати на срещата на Ким Чен Ун и Доналд Тръмп в Сингапур миналия месец.

По-късно Белият дом посочи, че Помпейо е трябвало да се види с лидера, но срещата не се е състояла. Вместо това той е разговарял с дясната ръка на диктатора - Ким Йон Чол.

Според американския държавен секретар е отбелязан напредък в преговорите, но външното министерство на Северна Корея коментира след посещението му, че той е отправил "едностранни и гангстерски искания" и никакви конструктивни стъпки.

Самият Тръмп по-късно написа в Туитър, че е уверен, че Ким ще спази споразумението за денуклеаризация и обвини Китай, че се опитва да подкопае тези усилия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови