Водачът на румънските социалдемократи до канцлера във Виена: Австрия е сигурна благодарение и на Румъния!

OFFNews 16 декември 2022 в 20:02 2130 0

Ion-Marcel Ciolacu

Снимка Facebook / Ion-Marcel Ciolacu

Марчел Чолаку

Председателят на румънската Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку изпрати отворено писмо до австрийския канцлер Карл Нехамер, в което го кани в Румъния, за да види "усилията на моята стана и моя народ" и подчертава, че "Румъния и румънците заслужават да бъдат част от Шенген", съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

"Румъния и румънците заслужават да бъдат част от Шенген! Това е, което предадох на австрийския канцлер Карл Нехамер чрез официално писмо и с помощта на австрийската преса. Поканих го в Румъния, за да се увери сам в усилията на нашата страна и нашия народ. Трябва да види какво е да си на първата линия на отбраната на Европа във войната с Руската федерация. Да види какво означава стотици километри обща граница с Украйна и Република Молдова. Да види как Румъния е приютила стотици хиляди бежанци, мнозинството от тях майки с деца, бягащи от пътя на смъртта. Да види как транспортираме милиони тонове зърно по румънските шосета и през пристанище Констанца. Да види как сме осигурили енергия за нашите братя отвъд границата, за да не замръзнат в студа, който поръча Путин!", написа Чолаку в съобщение във Фейсбук, където е приложи и писмото, публикувано от "Пресе".

"Г-н канцлер, румънците са също толкова европейци, колкото и австрийците! Споделяме едни и същи ценности и стремежи, а австрийските компании развиват печеливши дейности в Румъния. Ако Вашето решение беше правилно, Румъния трябваше днес да се възползва от европейската солидарност, ставайки все по-интегрирана с останалата част на Европа. Трябва да дойдете в Румъния и да се убедите във факта, че австрийците могат да се радват на спокойствие на Коледния базар във Виена и защото Румъния и съюзниците й от НАТО работят денонощно, за да обезпечат сигурността и стабилността на региона. Австрия е сигурна благодарение и на Румъния, г-н канцлер!", подчертава лидерът на СДП.

Австрия се противопостави на присъединяването на Румъния и България към Шенген по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови