Войната в Йемен тласка страната към глад с катастрофален мащаб

OFFNews 29 ноември 2018 в 13:47 7374 0

Снимка www.rpfront.com

ВНИМАНИЕ! Тази публикация съдържа снимки със смущаващо съдържание.

Унищожителната война в Йемен привлече внимание, след като убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул насочи прожекторите към действията на Саудитска Арабия в Близкия изток, пише The New York Times.

Водената от кралството война, която САЩ спонсорира с оръжия и разузнаване, предизвика широка критика заради бомбандировките, отнели живота на хиляди цивилни.

Високопоставени служители на ООН посочват, че икономическата война срещу Йемен засяга в по-голям мащаб населението, тъй като тласка страната към глад с катастрофални пропорции.  

Под ръководството на престолонаследника Мохамед бин Салман коалицията, водена от Саудитска Арабия, наложи набор от наказателни икономически мерки, които целят да изолират проиранските шиитски бунтовници хути, контролиращи северните части на Йемен. Вносът на стоки от първа необходимост е строго ограничен, а голяма част от пътищата са блокирани. Всичко това е върху плещите на цивилните - икономиката е пред разпад, тласкайки милиони към дълбока бедност.

Резултатите са пагубни - инфраструктурата е унищожена, безработицата ескалира, цените на стоките се повишават, а валутата отслабва. През последните седмици обаче икономическият колапс се случва с по-бързи темпове, което накара ООН да преразгледа прогнозите за мащаба на гладуването, пред което е изправен Йемен.

Според високопоставен служител в ООН 8 милиона души в страната зависят от спешна хранителна помощ, за да оцелеят. Число, което скоро може да нарасне до 14 милиона - половината от населението на Йемен.

В отделенията на болниците страдащи бебета преживяват между живота и смъртта. От близо 2 млн. гладуващи деца в Йемен, 400 хил. са в критично състояние. Очаква се техният брой да се повиши двойно в следващите месеци.

"Съкрушени сме", споделя д-р Мекиа Махди, която работи в клиника в северозападния град Аслам, залят от бежанци, които бягат от битките в Ходейда - пристанищен град на 90 мили на запад. Предишната вечер пред очите ѝ умира 11-годишно момче, което тежало едва 2,5 килограма.

"Изненадани сме, че убийството на Джамал Хашоги привлича толкова внимание, докато милиони деца в Йемен страдат. Никой не го е грижа за това", казва още д-р Махди.

Саудитска арабия защитава своите действия, като казват, че бунтовниците хути изстрелват ракети към територията на кралството. Сунитската монархия възприема шиитите хути за прокси на техния съперник в региона - Иран.

Саудитците посочват, че заедно с Обединените арабски емирства са сред най-щедрите донори на хуманитарна помощ. За последната година двете страни са дарили 1 милиард долара в помощ на Йемен. През януари Саудитска арабия внесе 2 милиарда в йеменската централна банка, за да закрепи валутата ѝ.

Икономическата криза в Йемен обаче не е злополучен и неизбежен ефект от войната. През 2016 г. подкрепяното от Саудитска арабия правителство прехвърля оперирането на Централната банка от столицата Сана, контролирана от хутите, в западния град Аден. Банката, чиято политика се диктува от саудитците, започва да печата пари - поне 600 милиарда йеменски риали. Това предизвиква инфлационна спирала, която стопява спестяванията на хората.

Банката също така спира заплатите на цивилните служители в регионите, контролирани от хутите, въпреки че там живеят 80% от населението на Йемен. Тъй като правителството е най-големият работодател, стотици хиляди семейства в северната част на страната изведнъж остават без доход. 

Марта Мунди, лектор в Лондонското училище по икономика, изготвя доклад, в който анализира въздушните удари в Йемен. Според нея бомбардировките на мостове, фабрики, рибарски лодки и дори полета предполагат, че целта е да бъде унищожена хранителната промишленост и дистрибуцията в регионите, подвластни на хутите. 

Саудитска арабия контролира въздушните и морските граници, което превръща хората, живеещи в района, в затворници. Световната здравна организация успя да установи хуманитарен въздушен "мост", който да позволи най-болните да бъдат транспортирани до Египет.

Хората в Йемен се надяват, че убийството на саудитския дисидент Джамал Хашоги, което удари по имиджа на принц Мохамед бин Салман, ще го принуди да бъде по-отстъпчив във войната си срещу хутите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови