Вот на недоверие срещу Тереза Мей

OFFNews 12 декември 2018 в 11:18 3854 0

Депутатите в британската Консервативна партия ще гласуват днес вот на недоверие срещу лидера им и премиер на страната Тереза Мей, предаде БНР. Самата Мей предупреди, че ако бъде свалена от власт, това може да забави или дори да осуети излизането на Великобритания от Европейския съюз. Тя увери, че ще се бори с всички сили, за да устои срещу вота тази вечер.

До него се стига след като повече от 48 консерватори са го поискали писмено. Той ще се състои между 18 и 20 часа британско време днес, съобщи официално сър Греъм Брейди, председател на парламентарната група на т.нар. "бекбенчъри" - консервативни депутати, които нямат функции в изпълнителната власт. Именно между тези депутати са събрани необходимите подписи за вот на недоверие към Мей.

Вотът е в отговор на отложеното от Мей гласуване на споразумението за Брекзит в долната камара на парламента. То трябваше да се състои тази седмица. Ходът на министър-председателя на страната бе провокиран от прогнозата за почти сигурното отхвърляне на документа, включително заради несъгласието в собствената ѝ партия и коалиционните ѝ партньори от Северноирландксата юнионистка партия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови