Вот на недоверие срещу австрийското правителство на 27 май

OFFNews 21 май 2019 в 14:11 2164 0

Хайнц-Кристиан Щрахе

Австрийският парламент ще гласува вот на недоверие срещу канцлера Себастиан Курц на 27 май, съобщава AFP.

Кабинетът ще си отиде официално след избухването на корупционен скандал с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, след който оставки подадоха канцлерът и всичките му министри.

Събитията се развиха само в рамките на денонощие. Миналия петък две германски медии излъчиха тайно направен видеозапис, на който се вижда Щрахе в компанията на мнима племенница на руски олигарх, на която обещава поръчки за строителство срещу дарения за партията му - крайнодясната Австрийска партия на свободата. Тя предлага да купи и половината от най-големия австрийски всекидневник Kronen-Zeitung и да наклони редакционната му политика в полза на АПС.

Същия ден Щрахе подаде оставка, като обясни поведението си в скъпата вила на испанския остров Ибиса с изпитото количество алкохол.

На следващия ден започнаха протести във Виена с искане за оставката на цялото правителство. В събота вечерта Себастиан Курц подаде оставка и обяви, че прекратява работата си с Австрийската партия на свободата. Последва подаването на оставки от всички министри от АСП.

Сесията на парламента, на която ще се гласува вотът на недоверие, се свиква извънредно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови