''Вотът или камъкът'': Разбиха прозореца на лидера на френските консерваторите преди вота на недоверие (галерия)

OFFNews 20 март 2023 в 10:48 1601 0

Арестувана жена в Марсилия

Снимка БТА/АП

Арестувана жена в Марсилия

Разбиха прозореца на канцеларията на председателя на френската консервативна партия "Републиканците" Ерик Сиоти с камък. Вандалите са оставили и надпис: "Вотът или камъкът" в очевиден опит да принудят Сиоти да блокира пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон преди предстоящото гласуване на недоверие към парламента днес, съобщи Асошиейтед прес.

Политическата буря във Франция настъпи, когато правителството прие спорния закон за повишаване на пенсионната възраст без гласуване в Националното събрание - долната камара на парламента. Законът, който предвижда повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, е крайно непопулярен сред французите и предизвика масови протести и стачки в цялата страна през последния месец.

Днес предстои да бъдат гласувани два вота на недоверие към правителството в долната камара на парламента.

В събота вечерта тежките сблъсъци в цялата страна продължиха и бяха арестувани 81 души.

Вчера Ерик Сиоти публикува снимка на разбития му офис в Twitter с текст: "Снощи офисът ми беше нападнат. Бандитите, които го направиха, искат да използват насилие, за да окажат натиск върху вота ми в понеделник. Никога няма да се поддам на новите ученици на терора".

Снимка: Twitter/Eric Ciotti

През последните дни множество официални лица също съобщиха за вандализъм или опити за сплашване през последните дни. Вчера френският президент Еманюел Макрон обеща да защити депутатите, изправени пред заплахи заради подкрепата си за неговия опит за пенсионна реформа преди гласуването на вота на недоверие днес.

Макрон е разговарял с председателите на двете камари на парламента, за да потвърди подкрепата си. Той е заявил, че правителството е готово да вземе необходимите мерки за защитата им, съобщи президентството снощи.

Освен това той е изразил отново желанието си проектозаконът "да достигне края на демократичния си път в контекст на уважение към всички", казаха още от администрацията на президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови