Все едно лисица да пази курник: US сенатори, Литва и Украйна срещу претендента за шеф на Интерпол

OFFNews 21 ноември 2018 в 08:55 2305 0

Александър Прокопчук

Избирането на Александър Прокопчук за президент на Интерпол е равносилно на това да повериш охраната на курник на лисица! С това сравнение четирима американски сенатори надигнаха глас срещу фаворита за най-високия пост в Международната организация на криминалната полиция, чиято номинация ще бъде гласувана днес в Дубай от Общото ѝ събрание.

Те писаха до президента Доналд Тръмп, за да спрат кандидатурата, а две държави - Литва и Украйна - заплашиха с напускане на организацията, ако руснакът бъде избран. Москва обаче ликува.

Определеният от американски медии като "човек на Путин" Прокопчук излезе на преден план след овакантяването на поста при арестуването през октомври на предишния президент - Мън Хунвей, по обвинения в корупция от Пекин.

"Русия рутинно злоупотребява с Интерпол с цел разчистване на сметки и тормоз над политически опоненти“, твърдят сенаторите. Говорителят на Кремъл възразява: според Дмитрий Песков те се месят в избора на международна организация. Говорителката на руското МВР Ирина Волк определи критиките към руската кандидатура като медийна "кампания, насочена към дискредитирането" му. Налице било "недопустимо политизиране на Интерпол".

Литва и Украйна реагираха остро срещу Прокопчук. Литовският парламент заплаши да извади страната Интерпол. Украинският вътрешен министър Арсен Аваков даде същата заявка.

От 2011 г. Александър Прокопчук работи като началник на Националното централно бюро на Интерпол към руското министерство на вътрешните работи. На 10 ноември 2016 г. беше избран за вицепрезидент на организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!