Все едно ме убиваха отново и отново: годеницата на Джамал Хашоги разказва как живее след смъртта му

OFFNews 30 октомври 2018 в 12:23 5396 0

Снимка BBC

Хатидже Дженгиз

Годеницата на убития саудитски журналист Джамал Хашоги разказва в интервю за Би Би Си Арабик колко е била шокирана от убийството му и призова всички замесени да бъдат изправени пред правосъдието. 

Журналистът изчезна, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, за да получи документи, необходими за женитбата му с турската му годеница.

Турските власти обявиха, че той е бил убит в консулството. Саудитска Арабия отначало отричаше, като твърдеше, че той е напуснал консулството. След това обаче потвърди, че той е бил убит. Тялото му обаче все още не е открито. 

"Това беше много необичаен инцидент и всички – тези, които са го поръчали, тези, които са извършили това престъпление, всеки, който е отговорен за това убийство, трябва да понесат последствия. Разбира се, някой го е поръчал, но ние искаме всички замесени да бъдат изправени пред правосъдието", каза Хатидже Дженгиз. 

На въпрос какво очаква от турските власти и международната общност за разследването на убийството тя отговори, че Турция провежда задълбочено разследване, което е според очакванията ѝ. 

"Политически, юридически и чрез медиите – те направиха всичко, което могат. Международната общност, ЕС, Великобритания и САЩ трябва да подкрепят Турция. Това не е политически въпрос. Това не е нещо, което Турция трябва да прави сама. Турция не трябва да се чувства сама. В крайна сметка това е много важна криза, която е и хуманитарна", каза Дженгиз.

Тя отговори и на въпроси за това как се справя след шока от случилото се. 

"Не мислехме, че Джамал е убит. Беше огромен шок. Ние се готвехме да се оженим много скоро и след това един ден се случва нещо такова и ти си в такъв шок. Той влезе в консулството, но не излезе оттам. Дори не си казахме довиждане. Ако някой почине, трябва да го видиш, за да можеш да приемеш смъртта му. Тук това няма да се случи. Не го видяхме, не знаехме какво се е случило с него. Докато Саудитска Арабия не обяви официално смъртта му, аз продължавах да се надявам, че е жив. Но в този ден все едно ме убиваха отново и отново. Поне в края на живота си имаше до себе си някого, когото обичаше. Може би това е минало през ума му в последните му минути. Намирам утеха в това", заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови