За Япония 2018 г. преминава под символа 'бедствие'

OFFNews 12 декември 2018 в 14:53 2993 0

Снимка Facebook

Япония избра за свой символ на 2018 година китайската буква, която означава „бедствие“.

Тя бе избрана от 20 858 души сред 193 214 участници по време на церемония, организирана от Японската фондация за изпитване за способности за канджи.

Причина за избора е фактът, че през годината страната преживя смъртоносни наводнения, земетресения и бури.

"Много хора преживяха заплаха от природни бедствия, като земетресения, проливен дъжд, тайфуни и горещи вълни", заявява в прессъобщение Японската фондация за изпитване на способности за канджи.

В края на всяка година широката общественост гласува за китайски символ, който според тях въплъщава ключовите новини и събития от предишните 12 месеца. Тази година символът е бил изписан на огромен бял лист хартия с напоена с мастило калиграфска четка от Сейхан Мори, главният свещеник на древния храм Киомидзу в Киото.

Страната бе засегната от серия природни бедствия през 2018 г., които започнаха с масови наводнения в западните региони и убиха над 200 души. Към бедствията през годината се прибавя и тайфун, който наводни голямо международно летище и земетресение на север, което предизвика свлачища и разруши снабдителни линии. При безпрецедентна гореща вълна през лятото загиват 150 души и 80 000 постъпват в болници.

Миналата година японците избраха символа „Север“, след като Северна Корея изстреля редица ракети. През 2016 г. символът бе „Злато“, с което се отбелязва успехът на японски атлети на олимпиадата в Рио. Символът е част от китайската писменост канджи, която е широко използвана в Япония наред с други азбуки, пропомня БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови