За първи път от 70 г: Официално отмениха и Октоберфест

OFFNews 21 април 2020 в 20:09 3297 0

Снимка oktoberfest.net

Традиционният празник на бирата Октоберфест, който се провежда всеки октомври в Мюнхен, тази година няма да се състои. Това съобщиха кметът Дитер Райтер и премиера на Бавария Маркус Зьодер.

„В емоционален план това е труден момент за мен, а за града – в икономически“, каза Райтер. Според градската управа, празникът носи  приходи в размер на 1,2 – 1,3 милиарда евро на пивоварните, собствениците на къщи за гости, артистите, хотелите и таксиметровите служби Биреният фест трябваше да се проведе от 19 септември до 4 октомври.

Министър-председателят Зьодер обясни отмяната с опасност от ново възпламеняване на огнище на коронавирусна инфекция. Този празник живее, благодарение на близостта между хората, което означава, че не може да се спазва дистанция, каза той. 

Докато няма открита ваксина срещу коронавируса, трябва да бъдем особено внимателни, подчерта премиерът.

Двамата с кмета са решили, че не трябва да допуснат Октоберфест да се превърне в нова вълна от заразяване с коронавирус.

Октоберфест се отменя за първи път от повече от 70 г.. След края на Втората световна война празникът е проведен според установените традиции през 1949 г.

Октоберфест възниква през 1810 г. по повод сватбата на баварския престолонаследник Лудвиг, който става по-късно крал Лудвиг I. През ХIХ век празникът е бил отменян два пъти заради епидемия от холера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови