За пръв път от месеци в Ню Йорк няма починали с COVID-19

OFFNews 14 юли 2020 в 06:58 1932 0

Снимка БТА/AP

Властите в Ню Йорк за пръв път от няколко месеца не са регистрирали нито един починал за денонощие от новия коронавирус. Това съобщи на брифинг кметът на града Бил де Блазио, предаде БТА.

"Факт е, че за пръв път от месеци насам за последното денонощие в града няма нито един починал от коронавируса, това е прекрасна новина", каза той на брифинга, който се предаваше на живо на сайта му. Кметът констатира, че "болестта все още далеч не е победена" и добави, че "предстои още много работа".

След началото на пандемията от коронавируса в щата Ню Йорк, на територията на който се намира и едноименният мегаполис, възникна една от най-тежките епидемични обстановки в САЩ. През април властите в града отчитаха по над 500 смъртни случая дневно.

По данни на Университета "Джонс Хопкинс", който публикува обобщени данни въз основа на информацията от федералната и местната власт в САЩ, в Щатите са установени общо над 3,3 милиона случая на заразяване от коронавируса и са починали над 135 200 души. В града Ню Йорк са инфектирани над 219 000 души, а починалите са над 23 200.

На фона на добрата новина в други щати връщат рестрикциите. Губернаторът на Калифорния нареди затваряне на барове, фитнес зали и фризьорски салони. Новата вълна от рестрикции в страната идва на фона на покачване в броя на случаите на заразени с COVID-19.

В Аризона - друга гореща точка в САЩ - болниците са запълнили капацитета си на 90 процента. През май щатът разхлаби мерките за социална дистанция и сега губернаторът налага нови рестрикции, но на някои заведения им е разрешено да останат отворени, а маските не са задължителни.

Водещият здравен експерт на администрацията доктор Антъни Фаучи коментира в интервю за университета Станфорд, че настъпилият скок в случаите в страната се дължи на бързия рестарт на икономиката на някои места. Фаучи допълни, че бизнесите „не могат да останат затворени завинаги“, но също посочи, че някои щати са прибързали с отварянето като не са се придържали към плана на Белия Дом.

Поне 20 щата съобщиха за рекорден брой нови инфекции през изминалата седмица.

Вчера Световната здравна организация обяви, че бушуващата пандемия от коронавируса може да стане много по-тежка, ако всички държави не спазват основните здравни предпазни мерки, предаде Ройтерс.

"Нека го кажа направо - твърде много страни вървят в погрешна посока, вирусът остава обществен враг номер едно", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на видео брифинг от Женева. "Ако не се следват основните правила, тази пандемия ще продължи по един-единствен начин - ще става все по-зле и по-зле. Но това не бива да се случва", каза той.

Според изчисления на Ройтерс заразяванията с коронавирус към днешна дата са нараснали до над 13 милиона в света. Само за пет дни случаите са се увеличили с един милион, а досега вирусът е отнел живота на над половин милион души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови