За пръв път президент на САЩ стъпи в Северна Корея: Тръмп покани Ким Чен-Ун в Щатите

OFFNews 30 юни 2019 в 12:31 4326 0

Снимка KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Снимка от срещата между двамата лидери.

Доналд Тръмп стана първият президент на САЩ в историята, който стъпи в Северна Корея, предаде Би Би Си. Това се случи по време на изненадващата среща между него и Ким Чен-Ун на границата между двете страни.

Тръмп беше поканен от своя севернокорейски колега да направи няколко крачки отвъд границата на демилитаризираната зона навътре в Северна Корея. Президентът на Щатите се съгласи, прекрачи я и се ръкува с Ким Чен-Ун. Той заяви на американеца, че е хубаво да се видят отново и че е приятно изненадан от мястото на срещата.

Самият Тръмп заяви, че между двамата лидери се е развило чудесно приятелство. Той допълни пред журналисти после, че така или иначе е бил в региона и затова се е отбил да каже "здравей" на Ким.

След това двамата се оттеглиха на едночасова среща, на която присъства и лидерът на Южна Корея, където обсъдиха ядрената програма на Пхенян.

След срещата Тръмп заяви, че е поканил официално Ким Чен-Ун в Белия дом, но решението дали и кога да стане това остава на лидера на комунистическата страна. От своя страна, президентът на САЩ беше поканен да отиде до Пхенян някой път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови