Захариева в Скопие: Искаме ви заедно с нас в ЕС

OFFNews 16 юни 2018 в 17:25 5588 0

Снимка БГНЕС

Единственото, което искаме е да бъдем заедно в Европейския съюза, заяви външният министър на България Екатерина Захариева, която посети градския парк в Скопие, където се провежда фестивалът One Love Tour 2018.

На него участват много изпълнители от България и Македония, съобщи БГНЕС.

Страните от Западните Балкани са в центъра на европейската външна политика, заяви още дипломат номер 1 на България.

Договорът за приятелство и добросъседство с Република Македония ни даде още по-голям тласък. Хората искат да са заедно, искат да творят заедно, искат да вървят заедно към европейското бъдеще, каза Захариева.

Българският външен министър няма да присъства на подписването на споразумението между Македония и Гърция, което ще се състои утре на Преспанското езеро на гръцка територия. България желае Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз до края на месеца.

Вече наистина няма време и съм уверена, че след подписването на договора между Република Македония и Република Гърция утре, от страна на двамата министри на външните работи, в присъствието на двамата премиери, в присъствието на посредника Хан и комисаря Могерини, на 26 юни в Съвета на ЕС, който председателстваме, Македония ще получи зелена светлина за преговори, заяви Екатерина Захариева.

За България името Република Северна Македония е приемливо. Ние първи ви признахме и признаваме Република Македония като цяло. За нас е важно да няма териториални претенции и това присъства в нашия договор, допълни още българският външен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови