Захарова: Русия си запазва правото на отговор при изтегляне на САЩ от ядреното споразумение

OFFNews 01 февруари 2019 в 21:02 2844 1

Русия си запазва правото да вземе ответни мерки при окончателното изтегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

Ако Съединените щати в крайна сметка окончателно се изтеглят от договора, "Москва си запазва правото на съответна реакция и ответни действия", посочи Захарова в предаване на телевизия Росия-1.

САЩ обявиха по-рано днес, че се оттеглят от участието си в договора за контрол на ядреното въоръжение с Русия, който функционира от десетилетия, а като причина беше посочено, че Москва е нарушила договора. САЩ прекратяват задълженията си от 2 февруари, но самото оттегляне ще отнеме след 6 месеца.

Решението на САЩ беше подкрепено от НАТО.

Излизането от договора е част от националната стратегия на Вашингтон за отказ от много поети международно-правни задължения в различни сфери, изтъкна Захарова и даде за пример отказа на САЩ от Договора за противоракетната отбрана, от екологични или хуманитарни задължения, каквито са имали например в ЮНЕСКО, както и от търговско-икономически и финансови задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11730

1

Батко

02.02 2019 в 01:46

С нетърпение чакаме отговора, защото в отношенията САЩ-Русия, изглежда че американците ги разиграват както си искат. Тва прави руснаците реактиви, догонващи, губещи инициативата. И тва изявление е същото. Друго си е да ударят по масата и да рекат, че настаняват бойни установки в Мексико и не считат за правилна границата със САЩ. Когато тва стане ще изравнят на щатите. Щото сега те притежават Прибалтийските републики, Полша, Унгария, Румъния, Словакия и си разполагат ракети със среден обсег, с което и съкращават времето за достигане на цели в Русия. Рижавия се оказа по-мазен от Путин, а и доста по-луд. Ми така е, Обамич беше мека китка и тов. Путин реши, че мое си разиграва коня. С перкото Тръмп нещата загрубяха. И на приказки вече не могат да му излязат...