Законът за сдруженията в Северна Македония отива във Венецианската комисия

OFFNews 12 ноември 2022 в 11:48 1792 0

Клубът Цар Борис Трети

Снимка FB / Клубът Цар Борис Трети в Охр

Законът, с който отнеха правото на българите в Македония да имат клубове с имената на Ванчо Михайлов и Борис III, отива във Венецианската комисия

Законът за сдруженията и фондациите, който се изготвя в Северна Македония, ще бъде изпратен за становище на Венецианската комисия.

Така държавата може да бъде защитена, ако някога бъде оспорена разпоредба от него, каза министърът на правосъдието Никола Тупанчески в интервю по телевизия Алсат М. 

В закона се забранява използването в наименованията на сдружения на граждани и фондации "да бъдат използвани имена, свързани с расова, религиозна, национална и друга нетърпимост, омраза, геноцид, разпространение или подкрепа за фашизма", като забраната се отнася и за вече регистрирани сдружения.

Ретроактивното действие на поправките в закона, които бяха внесени в парламента от опозицията след откриването на клубовете на гражданските сдружения "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид и бяха гласувани от депутатите от управляващата коалиция, предвиждат съществуващите сдружения и фондации да хармонизират наименованията си с новите разпоредби в 90-дневен срок, като в противен случай ще бъдат заличени от Централния регистър. Това срещна различни тълкувания в правителството.

Министърът на външните работи Буяр Османи съобщи от София, че ще предложи Венецианската комисия да разгледа този закон, припомня БТА. 

Българското министерство на външните работи излезе с позиция по отношение на закона, в която се казва, че с тези поправки "се цели дискриминационно ограничаване на правото на сдружаване на българите в Северна Македония, повод за което е едностранна интерпретация на историческите факти. 

През 2009 г. Република (Северна) Македония бе осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург по повод забраната на сдружението "Радко" (псевдоним на Иван Михайлов ), с аргумента, че самото име не може да бъде достатъчно основание за разпускането му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови