Зам.-шеф на Пентагона: Москва е изгубила половината от танковете, намиращи се на въоръжение в руската армия

OFFNews 09 ноември 2022 в 09:36 10177 9

Русия е изгубила във войната срещу Украйна половината от всичките си танкове.

Снимка Укринформ

Русия е изгубила във войната срещу Украйна половината от всичките си танкове.

Русия е загубила вероятно половината от основните си бойни танкове, намиращи се на въоръжение в руската армия, в бойните действия в Украйна и е използвала повечето от своите прецизни оръжия. Това заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал, цитиран от CNN.

„Путин претърпя неуспех, Русия ще излезе от тази война по-слаба, отколкото беше“, заяви Кал пред репортери. Според заместник-шефа на Пентагона Руската федерация е дала от началото на войната през февруари десетки хиляди жертви, което е много повече от загубата в човешка сила на Съветския съюз във войната в Афганистан. По-рано началникът на генералния щаб на ВСУ генерал Валерий Залужни направи подобен аналог с унищожените в Украйна самолети на Русия и загубите на летателна военна техника на СССР в Афганистан.

„Те вероятно са загубили половината от основните си бойни танкове в цялата руска армия... Те са изразходвали повечето от прецизните си боеприпаси в Украйна, а санкциите и контролът върху износа ще направят много трудно за тях да възстановят армията си до предвоенни нива", смята Кал.

„Путин влезе в тази война, опитвайки се да унищожи Украйна като независима, суверенна демократична държава. Той се провали и това няма да се промени. Суверенна, независима, демократична Украйна ще издържи“, подчерта официалният представител на американското военно ведомство.

В същото време британското разузнаване обяви, че в следващите месеци Руската федерация няма да има превъзходство във въздуха във войната в Украйна. Както съобщава Ukrinform, системите за противовъздушна отбрана NASAMS и зенитно-ракетните системи Aspide пристигнаха в Украйна тази седмица.

През миналата седмица, на съвместен брифинг с министъра на външните работи, Европейския съюз и сътрудничеството на Испания Хосе Мануел Албарес Буено в Киев, министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба обяви нов пакет от военна помощ от Испания, който включва батарея на зенитно-ракетния комплекс Aspide и ракети за него, четири противовъздушни системи Hawk, противотанкови ракетни системи, оръдия и снаряди за тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

9

Джендо Джедев

09.11 2022 в 20:41

Спиртник,

Тая партенка още под колко новини ще я копнеш? :D

2073

8

Johnny B Goode

09.11 2022 в 18:40

Еврото, пропуснал си, че загубиха и Херсон. Току що.
А защо Путлер не се е гръмнал в бункера си е наистина загадка. Може би защото е малодушно страхливо келешче. Май само по това се различава от Хитлер.

2550

5

alfakentavur

09.11 2022 в 12:57

Рашистите са по-зле и от калпавите италиански войски през Втората световна. А спрямо германските са светлинни години назад.

4038

4

Moirae

09.11 2022 в 11:58

Още може!

345

3

Джендо Джедев

09.11 2022 в 11:06

Малка забележка - ватниците НЯМАТ въздушно превъзходство. И те, и украинците си хвъркат. Щяха да имат ако бяха унищожили ВВС и ПВО на Украйна. Но това не е факт.

14469

2

случайно прочетох

09.11 2022 в 10:54

Само не разбрах защо руснаците си закараха скрапа в Украйна, а не си го претопиха сами?

22548

1

dolivo

09.11 2022 в 10:16

с интерес следя как ще се представят новодоставените противовъздушни системи

време е, т. нар. въздушно превъзходство да изчезне - и без това само за терор и цивилна инфраструктура го ползват вече