Пряката линия на Путин: Не ви стигат парите? Ще ви стигат скоро (обновена)

OFFNews 20 юни 2019 в 14:49 6275 0

Президентът Владимир Путин обеща по-добър стандарт на живот на руснаците в предаването Пряка линия, в което отговаря на въпроси на граждани. 

Това е 17-ата Пряка линия, организирана, откакто Путин дойде на власт преди 18 години.

Над 1,5 милиона въпроси и обръщения са изпратени тази година към Путин. Повечето от тях - по телефона. Останалите са зададени чрез мобилно приложение, чрез специалната форма в сайта на програмата и чрез социалните мрежи. 

Този път Пряката линия продължи над 4 часа. Тя беше организирана в момент, в който популярността на Путин е чувствително намаляла и недоволството и безпокойството на населението е нараснало, откакто той обяви преди година непопулярни мерки, като вдигането на пенсионната възраст и увеличаването на ДДС.

Хората питаха за заплати, недостиг на медицински кадри по региони, екология, събирането на отпадъците и др. Реалните доходи на гражданите са се понижавали в продължение на няколко години, като най-големият спад е бил през 2016 година.

Сега обаче доходите постепенно се повишават, твърди Путин. Темпът на растеж на реалната работна заплата към май 2019 г. е достигнал 2,8 на сто, уточни той.

По думите му от началото на годината повишението на заплатите е достигнало до 44 милиона души. Увеличаването на производителността на труда и развитието на икономиката са главни условия за повишаване на жизнения стандарт, констатира Путин.

Корупция

Руският президент отговори на въпроси и за корупцията. Той подчерта, че чувства отговорност за тези проблеми. 

"Ако не чувствах, нямаше да знаете нищо", каза Путин и допълни, че често го молят да прикрие случаи на корупция, но той отказвал.

„В САЩ дават за корупция по 150 години затвор. Голямо наказание. И у нас ще бъде така“, подчерта президентът и увери, че броят на корупционните престъпления намалява.

Санкциите срещу Русия

Сред коментираните теми беше и санкциите срещу Русия: "Обвиняват ни в окупация на Донбас – това е пълна измишльотина. Но Китай няма нищо общо с Украйна. Американските мита върху китайски стоки на практика също са санкции. А те продължават да се увеличават", направи аналогия Путин.

За пореден път повтори, че истинската цел на санкциите не е решаването на проблемите между Москва и Запада, а сдържането на икономическото развитие на Русия.

Путин призна, че санкциите на САЩ и Европейския съюз от 2014 г. насам са коствали на Русия към 50 милиарда долара, но твърди, че за страните от ЕС щетите от рестрикциите са още по-големи - 240 млрд. долара.

Той коментира, че санкциите са насърчили Русия да започне собствено производство на корабни двигатели и други ключови промишлени продукти и да развива селскостопанския си отрасъл, като миналата година износът на селскостопанска продукция е достигнал 25 млрд. долара и ще продължи да се увеличава.

По думите му обемът на руската програма за заместване на вноса заради рестрикциите на Запада се равнява на 667 млрд. рубли.

Украйна

Путин изрази мнение, че за най-бързо уреждане на конфликта в Донбас е необходима политическа воля от страна на новото украинско ръководство начело с президента Володимир Зеленски.

Той обаче отправи критики към новия си украински колега, като посочи, че Зеленски засега не прави нищо за подобряването на ситуацията. 

Руският президент акцентира, че Зеленски постави уреждането на конфликта в Донбас в центъра на предизборната си кампания и отбеляза: "А сега в Париж той заяви, че не смята да разговаря с представители на републиките в Донбас. Как тогава да бъде решен този проблем? В съвременната история няма нито един пример, когато подобни конфликти са били решавани без пряк диалог между спорещите страни. Това е просто невъзможно."

Путин насочи към украинския президент и редица шеги:

"Зеленски е талантлив човек. Помня едно негово изказване в Клуба на веселите и находчивите в Москва. Всичко това беше талантливо и смешно, но сега не е смешно".

А после добави, че Зеленски, който е актьор по професия, трябва да разбере, че се намира "не в комедия, а в трагедия."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови