Започна операцията по спасяването на децата и треньора им от наводнената пещера в Тайланд

OFFNews 08 юли 2018 в 08:22 7136 0

Снимката, която тайландските военноморски сили публикуваха преди началото на операцията.

Спасители започнаха операция по евакуирането на 12-те момчета футболисти и треньора им, които са блокирани в наводнена пещера в Тайланд от две седмици.

Екипите влязоха в пещерата в 10 ч. местно време (в полунощ българско), съобщи оперативният ръководител Наронгсак Осатанакорн пред репортери, цитиран от Би Би Си. Той е губернатор на провинция Чианг Раи и отговаря за кризисния щаб.

Всички хора, чието присъствие край входа не било е жизненоважно, са били помолени да напуснат. Останали са само водолазните екипи, медицински екипи и служители по сигурността.

Момчетата - на възраст между 11 и 16 г. - разглеждали пещерата на 23 юни, когато пътят им навън бил отрязан от вода.

13 чуждестранни водолази и петима от тайландските военноморски сили участват в спасителната операция.

По-рано, към 21 ч. местно време (13 ч. българско) за пръв път едно от момчетата изпрати сигнал, че се чувства зле.

Смята се, че операцията може да продължи с дни. И блокираната група, и родителите на децата са били информирани как ще протече тя. Възможно е за по-продължително време да е необходимо децата да останат под вода. В същото време, те никога преди не са използвали водолазни екипи.

Момчетата ще бъдат изваждани поетапно, като всяко ще е придружавано от двама водолази. Единственият начин за изваждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения и при въздух, в който кислородът не достига. Момчетата и техният треньор обаче са обучени да се гмуркат.

След извеждането им децата ще бъдат откарани в болница. Възможно е още тази вечер, в 21 ч. местно време (17 ч. българско време) да бъде изваден някой, каза ръководителят на спасителните дейности.

Вчера губернаторът Наронгсак Осатанакорн каза, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи - нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е благоприятно. В същото време, се очакват проливни дъждове в следващите дни, които биха направили операцията невъзможна.

Часове след днешното ѝ начало започна да вали силно в провинция Чианг Раи.

Продължението: Вече има спасени деца от наводнената пещера в Тайланд

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови