Заради дерайлирал влак с химикали в Охайо живеят в кошмар - наричат го ''нашия Чернобил'' (видео и снимки)

OFFNews 17 февруари 2023 в 12:16 6910 0

Дерайлиралата влакова композиция

Снимка Twitter

Дерайлиралата влакова композиция

Жителите на американското градче Източна Палестина, щата Охайо, са заплашени от екологична катастрофа, която определят като "нашия Чернобил", след като влакова композиция дерайлира в началото на месеца, предаде Би Би Си.

На 3 февруари влак, превозващ опасни химически съединения, дерайлира край града. Композицията се е състояла от над 100 вагона, превозващи химически съединения, които съдържат елементи от почти цялата периодична таблица.

Заради катастрофата във въздуха и почвата са изпуснати винилхлорид, етилхексилакрилат и етиленгликол монобутил. В резултат от процеса на горене в атмосферата се отделят фосген и хлороводород. Фосгенът е отровно задушливо съединение, използвано като химическо оръжие през Първата световна война. Хлороводородът също е отровен и води до задушаване.

Винилхлорид и етиленгликол монобутил са канцерогенни съединения.

Облакът, надвиснал над градчето в Охайо. Снимка: Twitter

В Източна Палестина е обявено извънредно положение, а 1500 души, живеещи близо до мястото на катастрофата, са евакуирани. Местните власти съветват хората да не напускат къщите си и да не отварят прозорците.

От железопътната компания правят изявление, че съществува заплаха за сигурността на служителите им, но отказват  да отговорят на въпроси на жители за потенциалния риск за тяхното здраве.

Истинската катастрофа обаче започва, след като властите в Охайо взимат решение да не потушават пожара, а да "контролират изгарянето". Въздухът започва да се пълни с опасни изпарения, а небето потъмнява от черен дим.

Няколко дни след кошмарния инцидент започват сигнали за мъртви домашни животни, плаващи трупове на риби и жаби в местната река, пише Си Ен Ен. Жители на Източна Палестина определиха влаковата катастрофа като знаков момент в историята на града, предава Би Би Си.

"За този град това е Пърл Харбър или 11 септември. Едно от тези неща, за които хората винаги говорят", казва собственикът на кафене Бен Ратнер, а неговият съгражданин Джон Хъмнър определи събитието като "нашия Чернобил".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови