Защо Демократите искат импийчмънт на Доналд Тръмп

OFFNews 02 октомври 2019 в 12:01 4838 3

Снимка Pixabay

Американският Конгрес започна разследване, което може да доведе до импийчмънт (отстраняване от поста) на президента Доналд Тръмп.

Кратък обзор на ситуация дотук и как се стигна до нея

На 24 септември 2019 говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси (от Демократическата партия) обяви, че започва официално разследване за евентуален импийчмънт на Тръмп. Това е едва четвъртият път в историята на САЩ, когато Конгресът дава старт на такова разследване срещу действащ президент. 

Повод за това станаха подозрения, че в телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски Тръмп го е подтикнал да се намеси в предстоящите избори за президент на САЩ, като му предостави информация за очерняне на опонента му Джо Байдън. Байдън е бивш вицепрезидент на САЩ и кандидат-президент за изборите през 2020-а. Според публикации в медиите на базата на публичен доклад за сигнали за нарушения, Доналд Тръмп е поискал от Зеленски да бъде разследван синът на Байдън, който е членувал в борд на газова компания.

Личният адвокат на Тръмп Рудолф У. Джулиани бе извикан на изслушване в три комисии в Камарата на представителите. Призовани да говорят пред Конгреса са и държавни служители от САЩ и Украйна.

В цитирания доклад се твърди, че служители от Белия дом са използвали секретна компютърна система да крият документи, които могат да нанесат политическа вреда на президентската администрация, включително стенограма от телефонен разговор със Зеленски. 

"Вашингтон пост" разкрива още, че Тръмп е разговарял с двама висши държавни служители на Русия в Овалния кабинет през 2017-а и е заявил, че не се притеснява от разследването за намеса на Москва в изборния процес през 2016-а, а освен това е повдигнал въпроса за сина на Байдън пред официално лице, което е служило като посредник по търговските преговори с Пекин.

Във вторник, 1 октомври, държавният секретар Марк Помпео обяви, че призованите да дадат показания пред Камарата държавни служители няма да се явят, а председателите на комисии в Камарата напомниха, че възпрепятстването на изслушванията е незаконно. Лидерите на Демократите в Камарата настояват за скоростно разследване, което да приключи преди коледните празници.

Импийчмънтът означава, че според Конгреса президентът вече не е годен да служи на нацията и трябва да напусне поста. Самият импийчмънт не отстранява фактически държавния глава. Камарата на представителите може да гласува за импийчмънт, а след това Сенатът започва процес, за да реши дали правомощията на президента да бъдат прекратени.

Стенограмата на телефонния разговор със Зеленски от 25 юли беше публикувана на 25 септември. Тя е записана от гласово активиран софтуер. В деня, в който бе пусната, Тръмп имаше пресконференция с украинския лидер в Общото събрание на ООН.

Отговорът на Доналд Тръмп по сигнала, чийто източник не се съобщава, бе очакван - президентът твърди, че не е извършил нищо нередно. Той определи започналото разследване като "лов на вещици" и нарече автора на сигнала "почти шпионин". Президентът, който блокира близо $400 млн. военна помощ за Украйна дни преди телефонния разговор, отрича да е оказвал натиск върху украинския лидер.

През последните две години Белият дом взема извънредни мерки, за да блокира появата на подробности за разговорите на държавния глава с чуждестранни лидери, отбелязва "Вашингтон пост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3900

3

минувач

03.10 2019 в 05:17

Вече 3 години демократите се мъчат да сътворят някаква история с която да свалят Тръмп. Нищо не се получава и те изпаднаха в положението на лъжливото овчарче - американците вече не им вярват каквото и да кажат. Демократите са паникьосани и правят грешки една след друга. Последната грешка на Пелози беше че обяви разследване за импийчмент преди да се запознае с транскрипта на разговора в който очевадно няма причини за импийчмент. А основната ѝ голяма грешка е че се повлече по ума на побърканите новоизбрани социалистки
Тръмп е в печеливша позиция и ако не прави политически грешки ще бъде президент още 5 години.

12407

2

Bad Horse

02.10 2019 в 12:38

Е този път вече е свършено с Тръмп!
https://www.youtube.com/watch?v=0pezDM174TQ

BTW, съгласен съм с Victimized 100%

25665

1

Victimized

02.10 2019 в 12:13

Защото главния им претендент е демократ който политически седи вдясно от 50% от електората на Тръмп, и тези които могат да го победят в директен сблъсък са тези кандидати които не се харесват на "естаблишмента" като Габарт и евентуално онзи откачен възрастен евреин Сандърс.
И понеже Байдън говори глупости на всяко появяване пред публика като онзи път скоро където забрави името на Обама и смъмри "бившия ми шеф", трагично.
Демократите от партията на работническата класа се превърна в корпоративно спонсорирана партия на крайно левия елит от Калифорния и силикон валей, точно заради това Тръмп успя да таргетира тази част от хората които се чувстват непредставени политически.
И за това е този импийчмънт, но както и с истерията покрай "Руската намеса", и това ще им изиграе лоша шега.