Защо Кремъл подготви убийството на Скрипал

OFFNews 10 септември 2018 в 18:02 14053 7

Снимка METROPOLITAN POLICE

Бившият двоен агент Сергей Скрипал редовно се е срещал през последните години с представители на испанските специални служби, съобщава New York Times.

Скрипал, както и отровеният през 2006 г. Александър Литвиненко, са дали на испанското разузнаване ценна информация за руската мафия и връзките й с руския политически елит.

Причината за опита за убийство на Скрипал е т.нар. "испанско дело". Става дума за операция "Оса", която започна в средата на миналото десетилетие. Тогава в Испания е открито разследване както срещу представители на организираната престъпност, така и срещу влиятелни политико-икономически фигури. Разследвани са финансови активи на приближени на Путин в Испания. Разследвано е пране на пари, за което е възможно да има някакво отношение с президента Путин и с негови приближени. Затова и загина Александър Литвиненко, заяви в ефира на радио "Ехото на Москва" известният руски политолог Станислав Белковский.

Александър Литвиненко безусловно беше убит заради това, че стана агент на испанските специални служби - напълно официално. Марина, вдовицата на Литвиненко, потвърди пред съда, че той е работил за испанските специални служби. Не казвам някаква вътрешна информация, това са официални данни. Литвиненко е предоставял информация за "Испанското дело", тоест дал е компромати за хора, които са много близки на Путин. После е трябвало да даде показания в испански съд в качеството си на свидетел. Но преди да отиде в Испания за съдебния процес го сполетя случката с чая. Същият е случаят и със Скрипал, твърди Белковский.

Литвиненко беше отровен през 2006 г. с радиоактивен полоний-210, сложен в чаша чай.

Според Белковский Сергей Скрипал е оцелял след покушението, тъй като "джентълмените", които са намазали с "Новичок" бравата на вратата му, не са съобразили, че по това време в района има висока влажност и е завалял дъжд. Така концентрацията на "Новичок" върху бравата е намаляла. 

Просто стечение на обстоятелствата, които са спасили живота на Сергей и Юлия Скрипал. Но това не означава, че не са искали да убият Скрипал - планът е бил Скрипал да бъде убит. Скрипал е трябвало да бъде следващият след Александър Литвиненко, коментира известният руски политолог.

Според журналистката Юлия Латинина професионализмът на операцията на руските специални служби срещу Скрипал е бил на толкова ниско ниво, че отговорните за покушението даже не са знаели, че Юлия Скрипал ще посети баща си в деня, в който са намазали бравата с "Новичок".

Латинина е на мнение, че планът за покушението не е включвал отравяне на Юлия Скрипал, а само на баща й.

Сергей Скрипал е на 67 години, възрастен човек, симптомите при отравяне с "Новичок" трудно могат да бъдат отличени от симптомите при инфаркт. Планът е бил тиха ликвидация и заблуда за медиците: "67-годишен. Какво да е станало с него? Ами инфаркт", гласи версията на известната журналистка Юлия Латинина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

7

Hissarion

11.09 2018 в 10:24

Най-накрая да видим някакво почти правдоподобно обяснение.

23293

5

Стефан

11.09 2018 в 03:32

Ридая! Каква трогателна бележка! ...
Редакторе, изтрезней! Любимите ти американци от седмица хвърлят 250 килограмови химически бомби над Идлиб. От това загиват по няколко стотин души за минута.
Как изглеждат труповете след белият фосфор - гледай сам.
Гнусна бележка, от гнусен аффтор.

16193

4

SC

10.09 2018 в 23:20

Стигнах до „съобщава New York Times“ и се отказах да чета нататък.