Зеленски назначи парламентарни избори на 21 юли

OFFNews 21 май 2019 в 18:41 1480 0

Снимка BBC

Новият украински президент Владимир Зеленски подписа указ за разпускане на парламента и назначи предсрочни избори на 21 юли. 

Зеленски обяви разпускането на парламента по време на речта си при поемането на президентския пост вчера.

В указа се отбелязва, че една от причините за това решение е отсъствието в парламента на управляваща коалиция в продължение на над 30 дни, както е упоменато в конституцията на страната.

Управляващата коалиция „Европейска Украйна“ беше създадена на 27 ноември 2014 г. от „Блок на Петро Порошенко“, „Народен фронт“, „Самопомощ“, „Баткившчина“ и „Радикална партия“. През 2016 г. три от партиите напуснаха коалицията. БПП и „Народен фронт“ обявиха тогава, че са получили подкрепата на достатъчно депутати извън коалицията и така я съхраняват, но така и не са представили списък на депутатите в коалицията и той не е обнародван.

В същото време обаче Върховната Рада не може да бъде разпусната половин година преди редовни избори, които трябваше да се проведат през октомври.

Проблемът идва и от създал се правен вакуум около формирането на коалиции в парламента, след като старите правила са отменени, а нови така и не са приети, така че окончателната дума за това дали парламентът е разпуснат правомерно може да има съдът. 

По-рано днес Зеленски е провел среща с ръководството на Върховната Рада и лидерите на парламентарните групи. След това той обяви, че извънредните парламентарни избори се налагат заради ниското ниво на подкрепа на парламента от страна на гражданите и на практика несъществуващата управляваща коалиция от 2016 година насам.  

"Главният аргумент за разпускането на Върховната Рада е много ниското доверие на гражданите на Украйна към тази институция - 4%. Това е оценка на работата на парламента и най-големия аргумент за прекратяване на пълномощията му. Аз, като гарант на Конституцията, съм задължен да гарантирам правата на гражданите на Украйна", отбеляза той, цитиран от руската служба на Би Би Си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови