Зеленски положи клетва и веднага разпусна парламента (обновена)

OFFNews 20 май 2019 в 12:20 3143 0

Новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски положи днес клетва и пое официално поста. 

"Задължавам се с всички свои дела да отстоявам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на Отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да отстоявам правата и свободите на гражданите, да спазвам Конституцията на Украйна и законите на Украйна, да изпълнявам задълженията си в интерес на всички сънародници, да повишавам авторитета на Украйна в света", каза Зеленски по време на тържественото заседание на парламента. 

Минути след това той обяви, че разпуска парламента, като огласи решението си в рамките на своята реч. 

Преди това той призова да бъдат уволнени шефът на Службата за сигурност на Украйна Василий Грицак, главният прокурор Юрий Луценко и министърът на отбраната Степан Полторак. 

"Много ви моля да приемете закон за отмяна на депутатската неприкосновеност, закон за криминализиране на незаконното забогатяване, Избирателен кодекс и направете, моля ви, отворени списъци", каза той преди разпускането на Върховната Рада. 

Той даде срок от два месеца за приемане на законите. 

Редица украински медии обявиха преди дни, че Зеленски смята да разпусне парламента, като публикуваха проектоуказа. Говорителят му Ирина Победоносова обаче отрече информацията.

Има ли право Зеленски да разпусне парламента?

Според украинското законодателство Върховната Рада не може да бъде разпусната половин година преди парламентарни избори.

Миналия петък „Народен фронт“ обяви, че напуска управляващата коалиция в парламента. След това парламентът има 30 дни за договаряне на ново мнозинство. Ако не бъде създадена нова коалиция, президентът има право да разпусне парламента и да назначи предсрочни избори, макар че в същото време Върховната Рада не може да бъде разпусната половин година преди редовни избори.

Зам.-главният редактор на „Зеркало недели“ Сергей Рахманин посочва, че в момента няма точни правилата за формирането на коалиции в парламента – старите правила са отменени, но така и не са приети нови.

Прекратяване на пълномощията на парламента може да стане с решение на Окръжния съд в Киев, който още през март е поискал документално потвърждение за съществуване на коалиция.

Управляващата коалиция „Европейска Украйна“ е създадена на 27 ноември 2014 г. В нея има 302-ма депутати от „Блок на Петро Порошенко“, „Народен фронт“, „Самопомощ“, „Баткившчина“ и „Радикална партия“. През 2016 г. три от партиите напуснаха коалицията. БПП и „Народен фронт“ обявиха тогава, че са получили подкрепата на достатъчно депутати извън коалицията и така я съхраняват, но така и не са представили списък на депутатите в коалицията и той не е обнародван, уточнява руската служба на Би Би Си.

В коалицията, преди напускането на „Народен фронт“, има 215 депутати при необходими 226. При гласуването на решения коалицията е разчитала на подкрепата на независими депутати и на представители на други партии. Това позволява да се постави под съмнение наличието на реална управляваща коалиция. В законодателството обаче не е уточнено кой трябва да регистрира липса на коалиция и вероятно въпросът ще трябва да се реши от съда. 

Какво каза още в речта си Зеленски

Владимир Зеленски подчерта, че първата му задача на президентския пост ще е прекратяване на огъня в Източна Украйна, макар че не обяви как смята да направи това.  

„Мога да уверя: за да не загиват повече нашите герои, съм готов на всичко. Аз не се страхувам да вземам сложни решения, готов съм да загубя своята популярност, своя рейтинг и ако е нужно, без колебание съм готов да загубя своята длъжност, за да настъпи мир“, каза Зеленски в речта си.

„Не ние започнахме тази война, но ние трябва да я завършим. И сме готови за диалог. И аз съм сигурен, че прекрасна първа стъпка за начало на този диалог ще стане връщането на всички украински пленници“, каза още той, без да уточнява с кого точно ще води диалог и дали вече има конкретни планове за размяна на пленници.

Новият президент призова украинците в неподвластните на Киев територии в Донбас и в Крим да се върнат в Украйна. Речта на Зеленски пред парламента беше основно на украински, но обръщайки се към украинците в Крим, ДНР и ЛНР, той говори на руски.

Той подчерта, че ще дава украинско гражданство на всички украинци, „готови да строят нова, силна и успешна Украйна“.

„Ние трябва да станем исландци във футбола, израелци в отбраната на родната земя, японци в технологиите, швейцарци в умението щастливо да живеем един с друг, независимо от всички различия“, допълни Зеленски.

В речта си той настоя още в кабинетите на администрацията да не закачат неговия портрет.

„Много искам във вашите кабинети да няма мои изображения. Защото президентът не е икона, не е идол. Президентът не е портрет. Закачете там снимки на своите деца и преди всяко решение ги гледайте в очите“, каза Зеленски, преди да обяви разпускането на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови