Зеленски пред Бундестага: Отново сте зад стена. Не зад Берлинска стена, а в сърцето на Европа

Единственото, което ви интересуваше, беше икономиката, възмути се украинският президент

OFFNews 17 март 2022 в 14:13 3528 10

Снимка БТА/АП

Язвителни, тежки критики към западните си колеги отправи украинският президент Володимир Зеленски в обръщението си към германския парламент. Той посочи, че докато руските сили са се събирали на украинската граница преди инвазията, западните лидери са действали твърде бавно и не са направили достатъчно, за да спрат Кремъл, съобщи Sky News.

"Единственото, което ви интересуваше, беше икономиката", каза Зеленски.

Обект на критиките му стана и нежеланието да се позволи на страната му да се присъедини към НАТО:

"Няма място за нас на тази маса".

Украинският президент призова Германия да поеме водеща роля и да сложи край на войната.

Почти в цялата си реч пред Бундестага Зеленски използва аналогията с Берлинската стена, чийто аналог "Русия сега строи".

"Отново сте зад стената. Не зад Берлинската стена, а в сърцето на Европа, където има свобода. Тази стена става все по-здрава с всяка осколка, която падне върху нашата земя в Украйна, с всяко решение, което не вземате. Не е достатъчно да се учат уроците на историята, те трябва да се прилагат на практика. Скъпи г-н канцлер (Олаф) Шолц, разрушете тази стена, дайте на Германия лидерската роля, която тя заслужава", посочи Володимир Зеленски.

Така украинският президент направи препратка към бившия президент на САЩ Роналд Рейгън, който 2 г. преди падането на Берлинската стена призова тогавашния съветски лидер Михаил Горбачов с думите: “Разрушете тази стена!”.

Той не пропусна да отбележи, че когато е казал: "Северен поток" е оръжие и подготовка за голяма война, е чул, че става дума за икономика.

"Не, това беше циментът за нова стена", изтъкна президентът на Украйна.

Не пропусна и темата за Холокоста. 

"Казахте, че Холокостът никога не може да се повтори. Но за пореден път в Европа се прави опит да се унищожи цяла нация. Защо? По каква причина?", изтъкна той.

На фейсбук страницата си Зеленски отбеляза още, че нашествениците са убили 108 деца.

"В средата на Европа, през 2022 г. Обръщам се към немския Бундестаг след многобройни срещи, преговори, изявления и след стъпки в подкрепа, някои от които закъсняха. След санкциите, които явно не са достатъчни, за да се спре войната. И след като видяхме колко връзки оставят фирмите ви с Русия. С държава, която просто използва вас и някои други държави, за да финансира войната", написа още Володимир Зеленски.

Както и вчера пред Конгреса на САЩ, Зеленски бе бурно аплодиран от депутатите в Бундестага почти 10 мин.

Правителството на Шолц продължава да е против бойкотирането на вноса на руски газ и петрол, за което настоява Киев, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

12

emil01

17.03 2022 в 18:28

Говори на американците за Пърл харбър, на германците за Берлинската стена, сигурно пред френския парламент ще плямпа за управлението на Виши и колаборационистите.
"Ако не ни пратите военна техника, ще сте като онези от вас, които се подчиниха на хитлер преди 80 г......." и подобни помии. Елементарна вменяваща вина манипулация, играеща по емоциите на всяка нация поотделно, само и само да захапят въдицата и да стане неговото.
Всеки, който е поне малко наясно с история принципите на пропагандата, моментално разбира за какво става въпрос.

900

11

emil01

17.03 2022 в 18:21

Този колко още ще го пускат да гастролира виртуално из западните парламенти да агитира за започване на трета световна война? Колко още ще продължи тази явна, очеизвадна емоционална манипуалция? Или мислят, че всички вече са с промити от пропаганда мозъци и не виждат какво става?
Е, не са.
Това не са им 1970-те години, когато всички са разчитали на "официалните", държавно одобрени източници на информация.
Вече много хора - и на Изток, и на Запад - не гледат само като овце в телевизора и мислят със собствения си мозък.

2550

9

alfakentavur

17.03 2022 в 15:50

alfakentavur
17.03 2022 в 15:22
Ето на zuljin е вече с рейтинг -10506. Ну, маладец!

А в 15:43 zuljin ме пита дали следя лайковете. Ну, маладец!

От пръскане на кремълски лъжи и путлерова пропаганда нямаш време. Ну, маладец!

2550

5

alfakentavur

17.03 2022 в 15:22

Ето на zuljin е вече с рейтинг -10506. Ну, маладец!
Вече не ви остава друго освен да злобеете и да плюете срещу вятъра. Или не - друго се правеше срещу вятъра. Продължавайте. Ако и за това дават купейки - харчете си ги със здраве в Пакистан и Еритрея.