Жълтата кухня. История с руска ракета и прекършеното щастие на едно семейство

Красимир Крумов 16 януари 2023 в 09:50 25791 25

Апартаментът с жълтата кухня, ще остане като ослепително изобличение на руските злодеяния във войната срещу Украйна наред с Буча, Ирпен и Мариупол.

Натюрморт с грижливо уредена кухня в жълто, единствено оцеляла в апартамент по високите етажи на уцелен от руска ракета блок в Днипро, се превърна през почивните дни в нов символ на руските злодеяния в Украйна.

В неделя се появи и видео в социалните мрежи, показващо живота в жълтата кухня преди руснаците. Кадрите са от празнуващото поредния рожден ден на едно от децата семейство.

OFFNews потърси подробности за самото семейство и за съдбата им след руската атака в събота следобед, след като руска ракета унищожи цял вход в 9-етажен жилищен блок. 40 часа след удара броят на убитите достигна 35 души, 75 са ранени, 39 са спасени, блокирани по високите етажи или под развалините на входа, съдбата на 35 обитатели на блока не е известна към понеделник сутринта. Сред ранените са 14 деца, съобщи ръководителят на Днепропетровската военна областна администрация Валентин Резниченко.

Приятели разпознаха в апартамента с жълтата кухня жилището на известния в Днипро треньор по бокс Михаил Кореновски, а още час след взрива съпругата на Кореновски – фитнес инструкторката Олга Кореновска е качила в инстаграм снимка от ударения блок и дупката на мясото на нейния апартамент. От думите ѝ става ясно какво се е случило в съботния ден на 14 януари.

„Още вчера там, където е тази дупка беше моят апартамент, в който аз и семейството ми преживяхме 9 години… В момента на взрива с децата се разхождахме на Булеварда на Славата, а мъжът ми след състезание се прибра вкъщи, хапна и трябваше да дойде при нас… Не съм го виждала от 1 час и много се надявам, че все пак е излязъл тогава. Няма връзка с него, няма го сред живите, няма го и сред загиналите...“, пише Олга. Тя и двете й деца са имали късмет, че в момента на удара не са били у дома.

В следваща публикация отдалеч вижда кухнята си, единственото, останало от семейното жилище: „Кухнята ми. А вчера сутринта на децата им правих там на закуска любимите гофрети“, разказва украинката, в очакване да позвъни съпругът и Михаил.
Михаил не позвънява и не се появява сред живите. Тялото му е разпознато сред загиналите, така и не успял да излезе за срещата със семейството си, съобщават от федерацията по бокс в Днипро. Земляците на Кореновски го наричат спортна легенда и много добър човек, възпитал много спортисти в града.

„В този апартамент живееше забележителен човек, Михаил Михайлович Кореновски, аз бих казал даже човек легенда, който е възпитал много добри спортисти, шампиони. Моят син Фьодор тренираше при него. В петък беше на тренировка. Днес откриха нашия треньор… Царство му небесно и вечна памет. Остави жена и две деца, които в момента на взрива са били на улицата и са чакали баща си. Останаха и без баща, и без покрив над главата си“, написа Тарас Иванов, баща на един от възпитаниците на треньора. Близки, познати и боксовата федерация в Днипро събират средства за да помогнат оцелелите от семейството от жълтата кухня майка и деца.

Маша - Мария Лебед

Сред загиналите по време на руското въздушно нападение в събота жители на входа е 15-годишната танцьорка, деветокласничката от клуб „Каскади“ Маша Лебед, президент на училищното самоуправление в своето училище. По време на взрива Маша е била сама вкъщи – майка й била на работа, а брат и навън и са се спасили, Мария – не. Брат и веднага след експлозията се втурнал към дома, но входа им вече го нямало. „Няма я моята 15-годишна супер умна и супер талантлива, откачено весела сестра, ракета улучи блока“, написа сестрата на Маша Алиса Фридман в стори в инстаграм.

„Ако можеше да види Маша, колко хора са гледали сторито с нейната снимка, колко ваши коментари и дарения има, би казала „Брей, че съм се прочула!“. Беше дете с чувството за хумор на професионален стендъп комик. Много обичаше да си прави шеги и смешни снимки“, пише in memoriam Алиса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

26

бай Падежко

21.01 2023 в 06:29

Ордере, Ордере... Всичко се връща тъпкано. Като ти влезе "освободител" в къщата, тогава ще те попитам как си приел първото и "най-добро предложение".
И да си знаеш отсега, че виновния си ти!

1000

25

media

17.01 2023 в 17:27

belovejdov Само минавам да видя дали не се решихте да излезете от анонимност и да застанете зад коментарите си тук? Готов ли сте да направим интервюто? Не вярвам, но съм длъжен да проверя? Мейла го знаете, чакам да ми пишете.

-529

23

6екеr4о

17.01 2023 в 11:06

Информацията е потресаваща, снимката/клипът на децата са ... нямам думи, нямам сили повече да ги погледна, а форумът се занимава с некакви дебили... То какво ли друго ни остава...

2550

21

alfakentavur

17.01 2023 в 07:44

Рашистките подлоги да коментират това:

https://offnews.bg/sviat/politikata-na-rusifikatcia-v-dejstvie-kolko-ukrainski-detca-sa-depo-793574.html

1000

20

media

16.01 2023 в 19:01

Бармалей, order като всеки човек може и да греша долу. Опровергайте ме като се свържете с мен на многократно посочваният тук ймеил. Това ще е много по-силно изразяване на позиция от всичките ви коментари тук, които вече никой не взима на сериозно.

1000

19

media

16.01 2023 в 18:58

6екеr4о Видно е, че вие не се срамувате да застанете зад думите си за разлика от анонимки като Бармалей и order. Принционо смятаме, че ще е интересно да има и дебат като част от формата, но тъй като така страстно защитаващите руските интереси тук ги е срам да се свържат с нас и да излязат от анонимност, няма как да направим такъв дебат...
Ако колегите от Offnews не бяха толкова стриктни да пазят данните на коментиращите, дори и на Руските тролове като Бармалей и order, те отдавна щяха да притежават скунксове и вече да сме ги гледали как кършат пръсти пред камерите. Но ви уверявам, че всичко е въпрос на време:) Не мога да обещая интересен репортаж, но мога да обещая весел такъв.

905

18

Lpp

16.01 2023 в 18:55

За всички изроди, на които им става хубаво от такива неща и се мъчат да оправдават руските изверги:
Нищо от това нямаше да се случи, ако блатните орки си бяха стояли в гнусното блато.

22548

17

dolivo

16.01 2023 в 17:04

Според троловете, украинците сами си гръмнали блока, в суматохата предизвикана от могъща руска ракета.

Нямам думи.