Жена загина при сблъсъците между националисти и антирасисти в Шарлотсвил (обновена)

OFFNews 13 август 2017 в 09:00 13617 4

Снимка Daily Progress

Жена загина и над 30 души са ранени в американския град Шарлотсвил в щата Вирджиния, където избухнаха ожесточени сблъсъци между националисти и антирасисти, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

32-годишна жена загина и 19 души бяха ранени, след като кола се вряза в група демонстранти в центъра.

По данни на полицията, още 15 души са пострадали при сблъсъците в други части на града.

Двама полицаи пък намериха смъртта си в катастрофа с хеликоптер в гориста местност край града - хеликоптерът е патрулирал в района заради безредиците.

Заповед на градската управа за премахването на паметник на генерал, предвождал силите на Юга в Американската гражданска война, стана повод за многолюден протест на националистически организации и привърженици на теорията за превъзходството на бялата раса.

Членове на Ку-клукс-клан и активисти организираха шествие под надслов "Единство на десните" срещу решение на местните власти да демонтират паметник на генерал Робърт Е. Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война между Севера и Юга.

Въпреки разположените полицейски сили за борба с безредиците и националната гвардия, избухнаха сблъсъци между протестиращи и контрадемонстранти, развяващи знамена на движението "Животът на чернокожите има значение". Ггубернаторът на Вирджиния Тери Маколиф обяви извънредно положение.

Водачът на автомобила, който уби 32-годишната жена и рани още 19 души, е арестуван, съобщи началникът на полицията в Шарлотсвил Ал Томас.

"Осъждаме по най-категоричен начин тази ненадмината проява на омраза, фанатизъм и насилие от всички страни", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на импровизирана пресконференция в Бедминстър, Ню Джърси, където е на почивка. Той бе разкритикуван, че не е заклеймил по-специално движенията от крайната десница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови