Жертвите на нападението в Нова Зеландия станаха 50

Премиерът Джасинда Ардън получила манифеста на Тарант, ще пита фейсбук как той е излъчвал видео от стрелбата

OFFNews 17 март 2019 в 08:48 2528 0

Броят на жертвите на нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч достигна 50, след като полицията откри още едно тяло. Загиналите са на възраст от 3 до 77 години. 

Пълните подробности за загиналите все още не са потвърдени от властите. В списъка са включени имената на 44 мъже и жени. Ранените са 50 души, като 36 от тях остават в болница. Двама души са в критично състояние.

Междувременно стана ясно, че кабинетът на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардън е получил „манифеста“ на Брентън Тарант 9 минути преди атаката. 

„Аз бях една от повече от 30 получатели на манифеста, които ми бяха изпратени по електронната поща 9 минути преди нападението. В него не е имало включена локация, нито специфични подробности“, каза Джасинда Ардън, допълвайки, че документът е бил препратен на разузнавателните служби две минути, след като е бил получен. Ардън обяви, че ще поиска отговори от "Фейсбук" и другите социални медии за това как атаката е била излъчвана от нападателя на живо в платформите им. Видео, в което нападателят стреля по жертвите си, беше излъчвано в продължение на 17 минути, а след това беше споделено в "Туитър", "Ю Тюб" и няколко други платформи.

В същото време в изявление "Фейсбук обяви, че за първите 24 часа след атаката са били премахнати 1,5 милиона видеоклипа на атаката, от които 1,2 милиона са били блокирани още при качването им. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови