Журналистът Джан Дюндар: След посещението на Ердоган в Германия се притеснявам още повече за живота си

OFFNews 12 октомври 2018 в 09:15 3465 0

Журналистът Джан Дюндар заяви пред турската редакция на „Дойче веле“, че след визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Берлин се страхува още повече за живота си.

Дюндар изтъкна, че се тревожи и за живота на съпругата си, на която не се позволява да напуска Турция.

На въпрос – дали чувства по-голям риск за живота си, след като на съвместната пресконференция с канцлера Ангела Меркел турският президент го окачестви като „агент“ и поиска екстрадицията му, отговорът на Дюндар е: „Разбира се“ и допълва:

„Помислете си, в страната идва един президент и обвинява даден журналист, че е агент или терорист. Какво очаквате? Както Ердоган, така има и хора, които искат да се издигнат в очите на правителството като наказват журналистите, ние го преживяхме в Турция. Пред сградата на съда аз бях нападнат от въоръжен мъж и той миналата седмица беше освободен без да получи никакво наказание. Това е един вид окуражаване.“

„Разтревожен съм за сигурността на съпругата ми“

Дюндар изразява и безпокойството си относно сигурността на съпругата си Дилек Дюндар, която се намира в Турция и има забрана за напускане на страната с думите:

„Съпругата ми един вид е заложничка. Ердоган я държи в Турция без да има причина, за да ме наказва. Разбира се, и за нейния живот има риск като всички останали. Ето тази липса на правов ред се опитваме да обясним на света. Турция вече не е правова държава, там няма правосъдна система и при тези условия единственото нещо е да се борите.“

Попитан как определя думите на Ердоган по негов адрес, който го нарече „предател, агент и терорист“ Дюндар казва следното:

„Моят отговор е, че той е лъжец.“

Според Дюндар в Турция нито един сред затворените журналисти не е терорист.

„Те са обвинени в това, че огласяват държавна тайна, пишат срещу правителството, критикуват политиките на властта или са осъдени заради това. Те са журналисти, а не терористи“, допълва Дюндар.

От друга страна, в интервю за германската RBB Джан Дюндар изтъква, че след посещението на Ердоган в Германия опасността за живота му се е увеличила и германските власти предприели сериозни мерки за гарантиране на сигурността му.

През май 2017 г. Джан Дюндар беше осъден на 5 години и 10 месеца лишаване от свобода с обвинението, че е „огласил секретни държавни документи“, тъй като вестник Джумхуриет, на който Дюндар беше главен редактор по-рано публикува материали, от които ставаше ясно как тирове на турското разузнаване МИТ пренасят оръжие. В Турция Джан Дюндар излежа три месеца и беше освободен след решението на Конституционния съд, съгласно което задържането му е в нарушение на индивидуалната свобода и свободата на словото и печата. Но Върховният касационен съд постанови, че Дюндар трябва да бъде осъден от 15 до 20 години затвор, защото „се е сдобил със секретни документи, с цел шпионаж“. След решението на Върховният касационен съд срещу Дюндар отново започна съдебен процес, беше издадена заповед за задочното му арестуване и беше обявен за издирване с червена бюлетина, припомня obzornews.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови