Златният полет Москва – Каракас и как Мадуро внезапно забогатя

Вилдан Байрямова 01 февруари 2019 в 16:30 19596 5

Боинг 757

Снимка erofeyairlines.ru

Товарен „Боинг“ от Русия с транзитен полет през Дубай и Мароко кацна във Венецуела и изведнъж Мадуро се сдоби с много пари – как стана това проследява руският „Новая газета“ днес.

На 30 януари по обяд на летището на Каракас кацна товарният самолет „Боинг 757“, който излетя от Москва във вторник, 29 януари. От летище "Внуково" самолетът се отправи към ОАЕ и се приземи в Дубай, а оттам излетя за Венецуела, като извърши две междинни кацания – в мароканския Казабланка и в градчето Еспаргос на територията на островната държава Кабо-Верде в Западна Африка. Това е вторият полет на руския товарен „Боинг 757“ до Каракас за последните 10 дни.

На 18-19 януари самолетът извърши рейс по маршрута Москва – Дубай – Агадир /Мароко/ - Каракас. А на 21-23 януари се завърна в Москва по същата линия. Източници на вестника твърдят, че на летището в Дубай руският самолет е бил посрещан от бронирани инкасо-автомобили на Централната банка на ОАЕ. От него е било разтоварено злато, а контейнери са били заредени с долари.

„Новая газета“ успява да се добере до сведения, според които през януари т.г. в хранилищата на Централната банка на Русия са се намирали 30 тона злато, принадлежащо на Венецуела. Известно е, че до 2011 г. по-голямата част от златните запаси на Венецуела са се съхранявали в банки в Европа и САЩ. Ако целият златен запас на страната е представлявал 365,7 тона, то извън пределите на Венецуела са били 233 тона злато. През август 2011 г. тогавашният президент Уго Чавес обяви решението си да върне целия златен запас обратно във Венецуела. Към ноември 2012 г. зад граница остават 57 тона от венецуелското злато, по-голямата част от което е предоставено за съхранение в Централната банка на Русия.

Именно това злато се предполага, че е било натоварено в руския товарен „Боинг 757“ на московското летище Внуково на 18 и 28 януари. И е било доставено в Дубай, където е продадено, при това плащането е извършено с кеш.
Пазарната цена на 30 тона злато е около 1,2 млрд. долара. На този фон вчера Николас Мадуро заяви, че заделя 1 млрд. евро за програмата за благоустройство на Венецуела, за да я превърне в туристическата Мека на Латинска Америка.

Трябва да се отбележи, че изпълнението на тази толкова деликатна транспортна операция е била възложена на авиокомпанията „Ерофей“, регистрирана в Хабаровск и 100% собственост на едно физическо лице. Товарният „Боинг 757“ само през януари извърши два полета до Каракас през Дубай и е единственият самолет на авиокомпанията „Ерофей“.

В същото време пътническият „Боинг 777“ на авиокомпанията Nordwind Airlines пристигна във Венецуела на 28 януари и престоя почти два дни на летището в Каракас, след което се завърна в Москва. При това на борда му нямаше нито пасажери, нито товари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

5

Hissarion

04.02 2019 в 10:55

То нали и украинското злато така хвърчеше с разни самолети по въздуха, пък накрая се оказа, че май го няма.

6000

4

Косе Босе

03.02 2019 в 10:36

Манго, чувал ли си , че "който не храни собствената си армия, храхи чужда"? Може да е разход, но не може да изоставиш армията си!

4005

1

МАНГО

01.02 2019 в 18:22

Ако тия с 1,2млд. евро могат да стабилизират икономиката /8 пъти по-голяма от България като площ и население 4 пъти по-голяма/, мога да си представя с парите НИ, дадени за хвърчила на САЩ какво може да се подобри у нас!