Зрелищни протести във Франция: 310 арестувани, горят чучела на Макрон, нападат полицаи (галерия)

Френското правителство прие спорния закон за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години без гласуване в парламента

OFFNews 17 март 2023 в 11:17 2571 0

Снимка Getty Images

310 души са били арестувани в цяла Франция по време на протестни прояви срещу прокарването без гласуване на спорната пенсионна реформа в долната камара на френския парламент вчера, съобщи френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен, предаде Франс прес.

Френското правителство прие спорния закон за повишаване на пенсионната възраст без гласуване в Националното събрание, долната камара на парламента. Законът, който предвижда повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, е крайно непопулярен сред французите и предизвика масови протести и стачки в цялата страна през последния месец.

Днес Дарманен поясни, че само в Париж задържаните са 258. Вътрешният министър на Франция заяви, че опозицията е легитимна, но всяването на хаос и вандалските прояви по площадите на френските градове не може да се приемат.

Жералд Дарманен гледа критично на това, че на някои места демонстрантите са нападали полицейски звена, а в Дижон пък е имало демонстративно изгаряне на чучела с лика на Еманюел Макрон и на други водещи фигури от френското правителство.

Вчера само на столичния площад "Конкорд" протестиращите са били около 10 000, като някои от тях са се опитали да подпалят скелето на намиращия се там Обелиск, който е в процес на реставриране. Наложило се е силите на реда да овладеят демонстрантите с водни оръдия и сълзотворен газ. На място са пристигнали и пожарникари.Протестиращи са подпалили и множество кофи за смет из околните улици.

Освен в Париж, вчера общо 52 000 души са протестирали в още 24 френски града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !