Зукърбърг се извини за скандала с Кеймбридж аналитика, Фейсбук готви промени

OFFNews
22 май 2018 в 21:39 | 3482 |1

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг отговаря на въпроси на представители на Европейския парламент в Брюксел след скандала с "Кеймбридж аналитика" и злоупотребата с лични данни на потребителите на социалната мрежа.

Зукърбърг се извини за случилото се и допълни, че в последните години компанията не е направила достатъчно за предотвратяването на злоупотреби. 

Поемаме нашата част от отговорността - беше грешка, съжалявам. Готови сме да направим значителни инвестиции - увеличаваме до края на годината двойно служителите по сигурността. Това винаги ще бъде по-важно за нас от максималната печалба, заяви той.

По думите му сигурността е въпрос, който никога не може да бъде изцяло решен, защото заплахите постоянно се променят.

Един от повтарящите се въпроси на евродепутатите беше дали случаят с "Кеймбридж аналитика" е единичен, или е само върхът на айсберга. 

На това Зукърбърг отговори, че до момента са проверени хиляди приложения, свързани с Фейсбук, като над 200 от тях са били забранени, и проверките продължават. 

По повод участието на Фейсбук в намеса на избори Зукърбърг обясни, че през 2016 г. компанията не е успяла да оцени руската намеса на изборите в САЩ

Следихме за фишинг и вируси, не бяхме достатъчно готови за съгласувани подвеждаща дезинформация, коментира той и допълни, че вече по време на президентските избори във Франция са открити и изтрити 30 000 фалшиви акаунта. 

Директорът на Фейсбук отговори и на въпроси за фалшивите новини. Той обясни, че Фейсбук разглежда три източника на фалшиви новини. В първия случай става въпрос за спам, зад който стоят финансови облаги, като справянето с този вид е подобно като с това със спама в имейлите. Премахната е и възможността фалшивите новини да получават реклама и така се обезсмисля финансовият елемент. 

Във втория случай става въпрос за съдържание, разпространявано от фалшиви акаунти, като тук усилията се насочват към повече начини за улавяне на тези фалшиви акаунти - докато се създават и по-късно - за тези, които са преминали първата цедка. В третия случай става въпрос за добронамерени хора, които просто споделят някаква информация, която е фалшива. 

Не искаме ние да казваме кое е истина, затова работим с хора, които проверяват фактите. Когато всички установят фалшива новина, съобщаваме това на потребителите, посочи Зукърбърг.

На въпрос за новите правила за личните данни - GDPR, той обясни, че вече много европейци са прегледали възможностите за настройки на профилите си във Фейсбук, а след 25 май потребителите ще бъдат подканени отново да се запознаят с новите правила, преди да продължат да използват платформите. 

Зукърбърг получи критики в тази посока от Найджъл Фараж от Европа на свободата и пряката демокрация. Фарадж отправи критики, че от началото на годината видимостта на мненията му е спаднала и попита кой решава кое е приемливо за публикуване.

"Никога не сме избирали какво да се вижда повече на основата на изразените политически възгледи", подчерта Зукърбърг и обясни, че това се дължи на новата политика на Фейсбук да показва на потребителите си с предимство съдържание, публикувано от техни приятели, а не новини, политическо съдържание и други. 

Той обяви, че потребителите скоро ще имат възможността да изтриват цялата си история в платформата, подобно на историята на сърфирането в интернет. 

Други промени, които се предвиждат, е използването на повече инструменти при откриването на публикации с нецензурно съдържание, насилие, тероризъм и други, като вече няма да се разчита основно на това такава информация да бъде докладвана от потребители. По думите му ще се инвестира в нови инструменти и ще бъдат наети повече хора, които да следят за такова съдържание. 

Зукърбърг коментира и критиките за монопола на Фейсбук, като обяви, че потребителите средно използват по 8 различни начина за комуникация помежду си и в сферата има голяма конкуренция, затова и Фейсбук непрекъснато се променя. 

След първите думи на Зукърбърг всички евродепутати зададоха въпросите си и едва след това той отговори, като отбра основните и не отговори на много по-конкретни въпроси. В същото време в отговорите му имаше малко конкретика. Така целият му отговор беше посрещнат с неодобрение и част от евродепутатите настояха да подадат писмено въпросите си, за да получат писмени отговори в следващите дни. 

Препоръчани материали
Стефан

Рейтинг : 15036

22.05 2018 в 23:20 1
+ 0
- 0
Да. Нещо като Хитлер да се извини за Втората световна война.