Благовещение е! Днес почитаме майките

OFFNews 25 март 2019 в 06:12 7308 0

Християните празнуват днес Благовещение - денят, в който Архангел Гавриил съобщил на Дева Мария благата вест, че ще роди Спасителя. На този ден се почитат майките, чиято закрилница е Св. Богородица.

Имен ден празнуват Благовест, Благой, Благо и женските варианти на имената.

Ето как Библията описва момента, в който Архангел Гавриил известява Дева Мария благата вест:

А в шестия месец ангел Гавриил бе изпратен от Бога в галилейския град, наречен Назарет при една девица, сгодена за мъж на име Йосиф от Давидовия дом; а името на девицата бе Мария. И като дойде ангелът при нея, рече: Здравей благодатна! Господ е с тебе, благословена си ти между жените. А тя много се смути от думата му, и в недоумение беше какъв ли ще бъде тоя поздрав. И ангелът ѝ рече: Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение. И ето, ще зачнеш в утробата си и ще родиш син, Когото ще наречеш Исус. Той ще бъде велик, и ще се нарече Син на Всевишния; и Господ Бог ще Му даде престола на баща Му Давида. Ще царува над Якововия дом до века; и царството Му не ще има край. (Евангелие от Лука 1:26-33)

На този ден на трапезата задължително се слага риба и нещо "зелено" - салата, спанак, лапад, коприва. Според народните вярвания "благият ден" е отреден за лекуване на болести и магии за любов. На Благовещение отровите губят силите си. 

У нас празникът се нарича още Благовец. Според поверието днес долитат кукувиците и лястовиците, които носят благата вест, че зимата си е отишла.

Смята се, че на този ден раните заздравяват по-бързо, затова на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обици, а стопаните дамгосват стадата си. Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови