Кой е св. Николай и защо ядем шаран на Никулден?

Йоанна Кънчева 06 декември 2014 в 00:01 39996 2

Всеки знае, че на Никулден се яде риба, но знаем ли повече за този важен православен празник?

Никулден е посветен на Свети Николай, Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моряците, пътешествениците, търговците, банкерите и избавител на пленниците. Празнува се на 6 декември и е неподвижен празник. 

Самият Свети Николай е роден в Мала Азия, провинция Ликия (днешна Турция) през 280 г. и умира през 325 г. След праведен монашески живот, той бил избран за архиепископ на град Мир. Също присъствал и на Първия Вселенски Събор. Когато бил млад, наследил голямо богатство от баща си, което раздава на бедните. Това и вдъхновява днешната Коледа и раздаването на подаръци, а самият Николай е и първообраза на Дядо Коледа. Всякакви легенди за добрите му дела се носят из времето. Някои разказват, че когато един богаташ се разорил, стигнал до решението да продаде трите си дъщери. Тогава се намесил и светецът, който хвърлил три кесии злато и спасил трите момичета. Често той откупувал и роби. 

Разказва се, че спасявал кораби и моряци, заради което е получил властта си над моретата, теченията и морските урагани. Поради тази причина лодките и корабите не плуват в открито море на този ден, а и също с него се закрива есенно-зимния риболов и по този случай моряците, рибарите и семействата им правят голямо угощение с рибни ястия. По традицията, рибата трябва да е шаран. Според легендите, в дъното на лодката на рибар се отворила дупка, която Свети Николай затворил с шаран. От тогава се смята, че шаранът е жертвена риба, а последният улов се принася в жертва на светеца. 

Според някои суеверия костите от рибата могат да се пришият в шапките на децата, за да ги предпазват от уроки и зли очи или да се пуснат по течението на реката, за да се умножи броят на семейството. Също така, трябва да се внимава да не падат люспи от рибата на земята, защото е на лошо, а ако я настъпите можете да се разболеете и умрете. Доброто поверие казва, че ако сложите от люспите в портфейла си, ще ви е на пари.  Още някои смятат, че първият сняг идва именно от светеца и неговата дълга бяла брада. 

Никулден е в средата на Коледните пости. Рибата обаче се смята за по-чиста и лека от месото. Причината за това е, че тя натоварва храносмилателната система значително по-малко. Традиционното ястие за празника е рибник. В днешно време шаранът може да се замени с друга едра риба като сом, лефер и др. Освен рибник се приготвя и богов хляб

Преди да започне тържеството погачата и рибникът се разделят от най-възрастния представител на рода и част от храната се раздава из махалата за здраве и "за да пази свети Никола моряците и рибарите от беди и корабокрушения."

В България празникът се чества и като имен ден, на хората с имена, сходни на Николай, като например - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо, Никол, Ния, Ница. За да уважат именика, в дома му идват близки и приятели, които обаче не е задължително да са поканени. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови