11-годишно момиче хакна за 10 минути изборни сайтове в САЩ

OFFNews 16 август 2018 в 12:53 15472 2

Снимка BBC

Одри Джоунс

11-годишно момиче успя да хакне за 10 минути сайтове като тези, с които се обявяват резултатите от избори в САЩ, и да промени вота. 

Одри Джоунс е една от участничките в състезание за хакери, организирано от R00tz Asylum - организация, подкрепяща "хакерството с положителни цели".

Целта на състезанието е да отправи предупреждение, че избирателната система, която се използва в САЩ, в много случаи е толкова несигурна, че дете може да се научи как да я разбие само след няколко минути указания. 

За целта на състезанието са създадени сайтове, имитиращи истинските сайтове за 13-те щата, в които се очаква битката за вота да е най-сериозна. 

В рамките на един ден 39 деца на възраст между 8 и 17 години се опитват да разбият защитата на сайтовете. 35 от тях са успели.

11-годишната Одри е първата, която успява да пробие защитата на сайтовете, което ѝ отнема 10 минути. 

"Заради бъговете в кода можем да правим каквото си искаме. Можем да сменим името на някого с нашето, можем да направим да изглежда така все едно ние сме победителите на изборите", казва Одри пред Би Би Си.

"Тези сайтове са много важни, защото те дават на обществото крайните резултати от изборите. Освен това те казват на хората къде трябва да гласуват. Можете да си представите какъв хаос би настъпил, ако едно от тези неща бъде променено", коментира Нико Сел, създател на R00tz Asylum.

Състезанието е част от хакерската конференция Def Con, която се провежда в Лас Вегас. Тази година за първи път тема на конференцията е свързана с избори. 

Хитринките за хакване на изборните сайтове, показани на конференцията, не могат да променят броя на гласувалите, но могат да променят информацията, публикувана на официалните сайтове. Би се стигнало до огромен скандал, ако например за победител бъде обявен погрешния кандидат. 

Притеснения за това доколко сигурни са изборните сайтове се появи особено след президентските избори през 2016 г., но такива съществуваха и преди това. Всеки щат сам се грижи за осигуряването на защитата на изборния си сайт, но заради малкия бюджет, с който разполагат за това, в редица щати се залага на софтуер и на изборни машини, които не са много защитени. 

В Конгреса на САЩ вече има разгорещени дебати по въпроса за отпускане на допълнителни средства за увеличаване на защитата от хакери по време на изборите. Това се случва на фона на продължаващото разследване за руска намеса на президентските избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12319

1

Чичо ви

16.08 2018 в 13:51

Съвсем ясно личи по извивката на ухото,че това е самият Путин, дегизиран като очилато 11-годишно дете, алооо, ЦРУ - спите ли!?!?