5G - технологията, която ще променя света

Павлин Луканов 17 май 2019 в 11:07 8126 0

Потребителските 5G мрежи вече са реалност в някои държави, макар и все още с ограничено покритие. Редица производители представиха съвместими с мрежите от ново поколение устройства и лека-полека екосистемата започва да функционира.

Какво обаче е положението у нас?

В България най-сериозната пречка пред разгръщането на технологията е чисто регулаторна, а именно липсата на необходимите за целта радио честоти, които трябва да бъдат освободени от държавата и да са достъпни за телекомите. Най-подходящите за тази цел са в ниския честотен спектър (около 700 MHz), контролирани от военните, поради което се чакат действията на регулатора. Очакванията са тяхното освобождение и разпределение да се осъществи през следващата година. Съществува възможност за използване и на 3.5GHz спектъра, но той е с по-ограничен обхват на покритието и би било необходимо повече оборудване.

Част от телекомите у нас не крият плановете си за изграждане на мрежи от пето поколение, което е и естествена еволюция на мобилните комуникации. А1 още миналата година демонстрира възможностите на 5G и модернизира мрежата си, така че да е готова за скоростно ѝ въвеждане. Телекомът ще се възползва от опита на компанията майка A1 Group, която стартира подготовката на подобна мрежа в Австрия. През февруари 2018 г. А1 показа за пръв път у нас 5G технология по време на специално събитие, което включваше високоскоростен тест на 5G, VR демонстрация и тест с индустриални роботи. VR експериментът представи стрийминг на съдържание с 4К резолюция без никакво забавяне. От А1 не крият амбицията си да са първи на пазара у нас със стартирането на 5G мрежа, като остават две условия преди това да се случи – да има свободни честоти, които да се ползват, и наличие на устройства, които поддържат новата технология.

От VIVACOM също са в процес на привеждане в готовност на актуалната си инфраструктура, за да могат да стартират мрежата си при наличие на необходимите честоти.

Какви са основните ползи от 5G

На чисто потребителско ниво ползите от 5G ще бъдат повече от осезаеми – съдържанието, което се излъчва в реално време, ще бъде без накъсване и забавяне, геймърите ще изпитат ново изживяване, а меломаните ще подложат сетивата си на невиждана наслада.

Наистина важните предимства на 5G обаче преминават далеч отвъд потребителското ползване. В глобален план новата технология е това, което ще превърне концепцията за автономните автомобили в ежедневие, светилата в медицината ще могат да извършват интервенции от хиляди километри разстояние, роботите ще стават все по-полезни, а водещият сектор като информационните технологии ще засили още повече своята доминация. Освен високите скорости на трансфер, които могат да достигнат до 10 Gbps, 5G предоставя възможност за предаване на сигнал почти без закъснение. Това е важно за сектори като автономно управление на машини и някои IoT продукти. Освен това, новото поколение мрежи ще обединят всички съществуващи стандарти, което е добро от чисто инфраструктурна точка. Ще бъде преодолян и проблемът за свързване на много на брой устройства към една точка за достъп, позволявайки интегрирането на множество смарт IoT сензори и продукти, които биха натоварили съществуващите мрежи.

По-добър живот

5G може да се опише с една дума – улеснение – в работата, в свободното време, във всичко. Домовете, в които живеем и, разбира се, градовете, ще предложат редица улеснения, за които скоро ще се питаме „как сме живели без тях”. Амбициите на водещи компании като А1 и тук са големи, като телекомът вече предоставя услуги чрез Narrowband IoT технология, която най-общо казано позволява на машини да си общуват помежду си без човешка намеса. Освен, че се е насочила към разширяваме на портфолиото си от услуги посредством тази технология, компанията работи усилено в посока на това нещата, които реализира, да стават по-ефективни и автоматизирани.

Устройствата

Ако трябва отново да се върнем към масовото потребеление, към момента са налични няколко смартфона, които са достъпни в страните с 5G мрежи. Това са Samsung Galaxy S10 5G, Huawei Mate 20 X 5G, Xiaomi Mi Mix 3 5G и Moto Z3 с добавянето на специален модул. Имайки предвид, че тези устройства не са евтини, очакванията са с течение на времето и популяризирането на услугата, да се появят и по-достъпни модели. Освен чрез смартфони, към момента 5G мрежите работят и със специални рутери, които приемат сигнала и го конвертират в Wi-Fi мрежа, която можете да ползвате в домашни или офис условия. В индустрията се работи върху управляеми през 5G мрежите машини от различни типове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови