Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

5G в България е с една идея по-близо. Освобождават честоти в обхвата 700 MHz

OFFNews 02 юли 2019 в 15:37 4856 0

Петото поколение мобилни комуникации вече е с една идея по-близо, след като на правителствения портал за обществени обсъждания strategy.bg бе публикуван Проект за изменение и допълнение на Националния план за разпределение на радиочестотния спектър.

С него се променя Националният план за разпределение на радиочестотния спектър след решение на Съвета по националния радиочестотен спектър за предприемане на действия за прилагане на Решение на МС № 887 от 6 декември 2018 г. за приемане на Национална пътна карта за изпълнение на задълженията на Република България по Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2017 г. за използването на радиочестотна лента 470-790 МНz в Съюза.

Най-важната промяна е освобождаването на честотите в обхвата 700 мегахерца.

С одобрението на проекта ще се създадат условия за стартиране работата на Комисията за регулиране на съобщенията за предоставяне на операторите на цифров ефир, който им е от жизнена необходимост за изграждането на мобилни мрежи от пето поколение у нас.

"Измененията касаят основно 5G. Освобождават се четири дуплексни ленти по 5 мегахерца, а задача на КРС ще е да реши по какъв начин да ги разпредели. Технологично биха могли да ги получат до 4 оператори", коментира пред OFFNews Димитър Димитров, шеф на дирекция „Съобщения“ към МТИТС.

До момента интерес към изграждането на мобилни мрежи от пето поколение у нас са заявили и трите големи телекома - "Виваком", А1 и "Теленор".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!