Американски подводен робот преодоля почти 23 хиляди километра

Ганчо КАМЕНАРСКИ 28 юли 2020 в 18:02 5272 0

Американски подводен робот е преодолял разстоянието от 22 744 км, извършвайки кръгово пътешествие в Атлантика, съобщи topcor.ru. Той преодолял разстояние от 22 744 км за повече от 4 г.

Необитаемият автономен апарат Slocum G2 Glider е създаден от компанията Teledyne Webb Research. Своето предварително първо плаване от Исландия до Канарските острови той извършил още през 2011 г. През 2016 г. той е модернизиран, получил по-мощни акумулатори и се отправил на кръговото пътешествие в Атлантическия океан.

Главното различие на този апарат от неговите събратя е, че за движението си вместо винтове той използва енергията на вълните и изменение на своята способност да плава.

Дължината на Solcum G2 Glider е само 1,8 метра, диаметърът е 0,5 метра, а размахът на крилете е 1 метър. Апаратът е направен от стъклопласти и има маса едва 55 кг. Той поддържа връзка със своите оператори чрез спътниковия терминал Iridium и акустичен модем.

Атлантическата мисия на робота преминала на четири етапа, между които апаратът е почистван от водорасли и са му заменяни батериите. По време на дългото си плаване Solcum G2 Glider събирал данни за състоянието на водните течения и среда, а също така тествал различни алгоритми за управление.

Подобни продължителни мисии са извънредно важни в процеса на създаване на подводни роботи. Те позволяват в реални условия да се провери навигационното оборудване и бордовите системи на апарата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews