България инициира дискусия за здравните и екологични ефекти от 5G мрежите

Александър Александров 12 декември 2019 в 16:56 3445 0

Евродепутатът Иво Христов събра в Брюксел политици, експерти и медии за да дебатират темата за новото поколение комуникации и предложи изследване за ефекта им върху здравето и околната среда

Мобилните мрежи от пето поколение – 5G – са революция, която ще промени из основи начина, по който живеем, работим и правим бизнес. Наред с техните предимства обаче, трябва да обърнем сериозно внимание и на възможните рискове свързани с киберсигурността и потенциалните ефекти върху околната среда и човешкото здраве. Това бяха част от изводите на провелата се в Европейския парламент дискусия за новата генерация мобилни услуги.

Събитието беше инициирано от българския евродепутат и член на Панел за бъдещето на науката и технологиите (STOA) Иво Христов. В него взеха участие Мария Габриел, европейски комисар по иновациите, изследователската дейност, културата, образованието и младежта, Джереми Годфри, председател на Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (ОЕРЕС), представители на компании като Nokia, VMware и British Telecom, както и на Международна асоциация на мобилните оператори GSMA, на екологични организации и журналисти, сред които и кореспондент на Offnews.bg.

За незапознатите – 5G представлява петото поколение мобилни мрежи, което се очаква да бъде внедрено след настоящите 4G мрежи, базирани на стандарта LTE (Long Term Evolution). Исторически мобилните комуникации се развиват от 1G, което включваше аналоговите стандарти AMPS и NMT (по който работеше българският мобилен оператор РТК Мобиком), 2G, с което навлязоха цифровите мрежи, а най-популярният стандарт беше GSM, 3G – със стандарти като UMTS и WCDMA, както и междинни технологии като EDGE и по-късно HSPA.

Очаква се петото поколение да обезпечи по-бързото развитие на нови и ресурсоемки технологии като виртуалната и добавена реалност, летящите дронове, автономните коли и т.нар. „Интернет на нещата“ (Internet of Things). Огромен брой нови устройства ще бъдат свързани в мрежата, включително сгради, домакински електроуреди и какво ли още не.

И докато предимствата на 5G са безспорни, потенциалните вреди – включително за човешкото здраве и екологията – все още не са напълно изследвани. Целта на инициираната от Иво Христов дискусия беше именно да разгледа балансирано както ползите, така и предизвикателствата от тази значима нова технология.

“Към момента ЕС не разполага с оценка на риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G технологията. Европейската комисия зае позиция, че такава оценка не е необходима, въпреки предупрежденията на част от научната общност. Намирам това за безотговорно. Поради тази причина отправих предложение към научния панел на Европейския парламент - SТОА, да изготви изследване за потенциалните ефекти върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G мрежите. Неслучайно в редица европейски страни има протести срещу прокарването на технологията. Брюксел трябва да се научи да се вслушва в притесненията на хората, а не да действа технократски" – посочи по време на дебата Иво Христов като домакин на събитието, което се проведе под надслов “Разгръщане на 5G технологията в ЕС - възможности и предизвикателства".

“Това се възприема като естествена еволюция, тъй като светът, в който живеем, е все по-свързан. Същевременно, Европа изостава в разгръщането на и внедряването на 5G, а тази инфраструктура има потенциал да създаде стратегическо предимство и да направи икономиката на Съюза по-конкурентоспособна, от което ще спечелим всички” - добави още българският евродепутат и припомни, че през 2016 г. Европейската комисия е приела план за действие, който предвижда стартирането на 5G търговски услуги до 2020 година. В него е заложена целта покритието да обхване всички градски зони и основни пътни артерии до 2025 година. От лятото на тази година официално започнаха тестовете на мобилната мрежа от пето поколение и в България.

“Процесът изглежда необратим. Споменавам го като проблем, защото за пореден път индустрията поставя в изкуствена засада всички други тревоги и съображения: здравни, екологични, етични и свързани със сигурността на данните. Именно необратимостта на процеса би следвало да ни накара да обърнем внимание и на предизвикателствата, които носят със себе си мобилните мрежи от пето поколение. Наред с многобройните предимства, вярвам, че трябва да обърнем сериозно внимание и на възможните рискове свързани с киберсигурността и потенциалните ефекти върху околната среда и човешкото здраве.” - добави още Христов.

В своето изказване българският еврокомисар Мария Габриел също сподели, че към темата трябва да има цялостен подход, който да вземе предвид както предимствата на 5G, така и потенциалните предизвикателства за здравето, околната среда и сигурността. Тя добави, че е важно да си дадем сметка къде е Европа в тази област в сравнение с останалия свят, както и че трябва да използваме всички инструменти за развитието на тази технология – включително регулаторната рамка и публично – частното партньорство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови