Българка със сребро от най-голямото ученическо състезание по ИТ в света

OFFNews 03 август 2017 в 11:23 3218 0

Снимка Николай Нетов/Facebook

Ученичка от българския национален отбор по информационни технологии спечели сребро в най-голямото световно състезание по ИТ. Тази година финалите се проведоха в Лос Анджелис, Калифорния от 30 юли до 2 август.

Даниела Павлова от ГПАЕ "Гео Милев" - Бургас завоюва отличието в конкуренцията с повече от 200 финалисти от над 130 държави.

В тима, организиран от СУ "Св. Климент Охридски", са включени още четирима български ученици. Те участваха в състезанието в рамките на проекта „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“, реализиран от Сдружението на завършилите Стопанския факултет на СУ (FEBA Alumni) с финансовата подкрепа на Microsoft.

Успехът на Даниела е резултат от петгодишната ни работа по проекта, разказа ръководителят му доц. Николай Нетов, преподавател в Стопанския факултет.

Проектът е насочен към 25 000 ученици в средните училища, включително от региони с голяма младежката безработица. На учениците се предоставят достъп до обучение по ИКТ чрез Microsoft Imagine Academy, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит чрез менторство. За учебната 2016/2017 година най-високото ниво на световно призната професионална сертификация Microsoft Office Specialist и Microsoft Technology Associate са постигнали над 2500 ученици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews