Домашното на Зукърбърг от изслушването в Конгреса: Какво още предстои да разкрие Фейсбук

OFFNews 12 април 2018 в 10:20 3256 4

Марк Зукърбърг

По време на двудневното си изслушване пред Конгреса на САЩ основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг на няколко пъти се наложи да каже, че екипът му "ще отговори допълнително" на въпроси на сенаторите, когато те бяха твърде детайлни или деликатни.

Над 20 пъти в общо 10-часовото изслушване Зукърбърг обеща екипът му да подготви и изпрати на Конгреса отговорите, които той не успя да предостави на място.

Тези отговори биха повдигнали много нови въпроси и вероятно ще станат причина за нова вълна от гръмки заглавия. Ето някои от най-важните от тях:

(1) Какви данни събира Фейсбук данни за хора, които нямат профили?

Един от конгресмените (Бен Луджан, Ню Мексико, Демократи) заяви, че социалната мрежа събира данни дори за хора, които не са нейни потребители и не са се съгласявали с условията за поверителност. Става въпрос за т.нар. "профили в сянка", за които се знае съвсем малко.

Зукърбърг отговори, че този термин не му е известен, но призна, че компанията му наблюдава и не-потребителите от съображения за сигурност. Той обеща екипът му да предостави повече данни как прави това и какво количество данни е събрал.

На сходен въпрос Зукърбърг обеща да отговори допълнително (2) как потребителите са проследявани чрез техните устройства, когато излязат от профилите (акаунтите) си във Фейсбук.

(3) Друг конгресмен предложи социалната мрежа да обърне наобратно един от основните си принципи - да показва информация само ако потребителят пожелае (opt-in), а не да му предлага да не ги показва (opt-out). В момента настройките по дефолт са "всичко на показ освен, ако изрично не забраниш". Зукърбърг обеща да обмисли тази идея, както и как да събира по-малко данни за потребителите.

(4) Имало ли е последствията за грешка при цензуриране на съдържание?

Когато социалната мрежа решава да върне премахнато преди съдържание, т.е. признавайки своята предишна неправилна преценка, има ли последствия за отговорните за тази преценка? Ако някой е създал алгоритъм, филтриращ хората с определени политически възгледи например, имало ли е наказани?

(5) По-строги правила за децата потребители

Сенаторът от Демократите Ед Марки (Масачузетс) настоя за това, като каза: "Оставяме тези деца на най-свирепите търговски хищници в страната, които ще ги експлоатират освен ако нямаме закон черно на бяло."

Правилата сега допускат деца да се регистрират, ако са навършили 13 години. Но за тези между 13 и 18 г., или дори може би между 13 и 21 г., е редно да има по-строги правила, добави сенаторът.

Главният изпълнителен директор на "Фейсбук" каза, че "идеята заслужава голяма дискусия", но може би не чак нов закон.

(6) Колко бутона Like/Харесвам има по страници извън "Фейсбук"?

Имате Фейсбук профил или не, по милиони странници в мрежата се появява бутонът Like. Чрез него може да се събира допълнително информация дори за хора, които никога не са влизали във "Фейсбук". Колко са приблизително инсталираните бутони, попита един от конгресмените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

13.04 2018 в 13:49

Цукере, цукере ...
И на тебе ти дойде времето. Бегай си по джапанки пред публиката, нали ти го измисли тоя номер?

77927

4

El Commandante

13.04 2018 в 12:13

Кво, кво...че Фейсбук е всъщност LifeLog-програмата на Пентагона, че Зук е поставено лице на Клоуните и че ФБ потребителите са малоумни овци, но тва последното е очевиден факт.