Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Фейсбук пуска нова функция, която ограничава проследяването на дейността ни

OFFNews 21 август 2019 в 15:34 5900 0

Снимка Reuters/Dado Ruvic

Повече от година, след като Марк Зукърбърг обяви функцията „изчистване на историята“, Фейсбук пуска нов инструмент, който ще даде възможност на потребителите да попречат на социалната мрежа да събира информация за тях от външни сайтове и мобилни приложение, предава Си Ен Ен.

Платформата ще добави секция, в която потребителите могат да виждат активността, следена от социалната мрежа извън системата ѝ чрез бутона „харесвам“ и други инструменти. Проследяването на предпочитанията ще може да бъде блокирано или да бъде оставено без промяна.

Името на инструмента ще бъде „активност извън Фейсбук“. От днес той ще бъде достъпен в Южна Корея, Ирландия и Исландия, според стратегията на компанията да пуска новите функции първо на по-малки пазари.

Проследяването на дейността е по подразбиране, а блокирането ще направи така да виждаме по-малко реклами, които ни изглеждат познати. Това например са обувките, които всеки ден гледаме в даден сайт, градинските продукти или техниката, която дълго време мислим дали да закупим.

От компанията казват, че разработването на функцията е било сложен технически процес. Това е и причината за бавното и постепенно пускане.

Според анализатора на социални медии Жасмин Енберг въздействието върху рекламния бизнес ще зависи от това дали потребителите използват инструмента или не. По думите ѝ има голяма разлика между хората, които твърдят, че искат неприкосновеност за личния си живот, и тези, които реално правят нещо по въпроса. "Ако хората, които използват инструмента, не са достатъчно, няма вероятност той да окаже съществено влияние върху бизнеса", добавя тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews